P.O.D – ”Circles”

Reklam

De senaste åren har bandets popularitet ökat. De har turnerat Jorden runt med hundratals gigs samt festivalspelningar på Download, Hellfest, Rock On The Range, River City Rockfest, Carolina Rebellion och Aftershock. Bandet har även delat scen med In This Moment, Prophets of Rage, Shinedown och Five Finger Death Punch.  

På albumet Circles samarbetade P.O.D. med den LA-baserade producentduon Heavy som gav plattan en modern ljudbild utan att tumma på bandets karaktär. Den rapdrivna Rockin’ With The Best låter klassiskt P.O.D. med blinkningar åt the Beastie Boys medans Always Southern California är en reggaedoftande rocklåt och den rytmiskt tunga Soundboy Killa är en hybrid mellan hip hop och metal. På det dynamiska titelspåret kan man t o m höra elektoniska smyckningar med snyggt piano och tillbakalutad rap i verserna.  

På Circles försökte vi att inte begränsa oss genom att säga: “Fasiken, vi måste ställa oss in för metalfansen eller hardcorefansen, eller punkfansen,” säger frontmannen Sonny Sandoval. “Vi ville bara lira och skriva låtar som vi hoppas känns relevanta och som nya lyssnare kan gilla men samtidigt vara ärliga mot oss själva.” 

Även textmässigt har P.O.D. haft en liknande inställning med ett öppet sinne med fokus på optimism som inspiration. Titelspåret behandlar försök att ta sig ur ett ohälsosamt leverne som man fastnat i, medans Dreaming beskriver en strävan efter något bättre i en tuff vardag. Andra teman är hur man tar sig an livets stora frågor. Home kom till efter att Sandoval plötsligt förlorade en av sina nära vänner som han såg som sin broder. Fly Away å andra sidan erkänner att alla måste kämpa i livet och vi är beroende av varandra för hjälp. ”Vi letar efter svar och vi tyr oss till andra människor för att hjälpa oss igenom svåra perioder i livet. Ingen är perfekt,” säger Sandoval. “Alla har sina problem och demoner och skaffar oss samma erfarenheter då vi navigerar oss fram under livets gång.”

Tanken om att söka efter det ljusa och positiva i livet har varit ett återkommande tema hos P.O.D. genom åren. Både på nyare låtar som Lost In Forever och Beautiful eller tidigare hits som AliveYouth Of The Nation och Boom. Bandets medlemmar Sandoval, sologitarristen Marcos Curiel, basisten Traa Daniels och trummisen Wuv Bernado har alltid litat på varandra för stöd och kreativ inspiration.

 ”I tider av förvirring och osäkerhet, oro och rädsla så har musiken än en gång blivit min räddning,” säger Sandoval. “Då många av oss idag famlar i blindo så är musiken något innehållsrikt och ett soundtrack för hopp om en bättre framtid. För oss gör kanske musiken och turnerandet ett tillfälligt avbrott men som band har vår intention alltid varit att vår musik ska vara tidlös. Vi skrev Circles för att uppmuntra och inspirera i tider som just dessa. En fantastisk platta eller låt är nödvändig i våra liv som tröst och för att hela våra trasiga själar medans vi väntar på att världen förändras till det bättre. Vi ger ut den här videon och låten och hoppas att den kan ge lyssnaren tröst i dessa tider. Vi har alla drabbats av detta men ser fram emot den dagen då vi alla kan samlas igen för att sjunga dessa låtar som betyder så mycket för oss.”