Naked Gypsy Queens – ”If Your Name is New York (Then Mine Is Amsterdam)”

Reklam

ger kvartetten från Tennessee, Naked Gypsy Queens, ut den nya videon för If Your Name is New York (Then Mine Is Amsterdam) som är en dynamisk power ballad som hämtats från deras EP Georgiana som ges ut den 11 februari nästa år på Mascot Records/Mascot Label Group. Med rötterna i elförstärkt blues, hårda grooves och dubbla gitarrer hämtar Naked Gypsy Queens inspiration från den enorma ljudbild som deras förebilder skapade på 60- och 70-talet. De håller lågan från förr brinnande genom att tillföra dagens högoktaniga bränsle. EPn Georgiana kommer inte bara att ges ut digitalt utan även på vinyl i en begränsad upplaga (med en cool inristning på b-sidan).

”If Your Name is New York (Then Mine’s Amsterdam) är en av våra låtar som vi älskar att spela live;” säger gitarristen Cade Pickering. ”Vår sångare Chris skrev början av låten och presenterade den för oss och vi hjälptes åt att slutföra den. Inspirationen till titeln kommer från en replik från Daniel Day Lewis karaktär i filmen Gangs of New York.”

Bandet bildades då samtliga medlemmar fortfarande gick på gymnasiet och de skaffade sig sin publik på det gamla hederliga viset genom att plugga in, vrida upp volymen och lira. De lärde sig genom att spela de gamla klassikerna av The Rolling Stones, MC5, The Allman Brothers Band och Pink Floyd och formade dessa influenser till egna låtar och ett ljud som var högt, aggressivt och fyllt av bra refränger. Efter att ha skaffat sig en fan-bas i hemstaden Franklin, Tennessee tog de sikte på Nashville och blev snabbt ett av stadens mest omtalade band innan någon av medlemmarna ens fyllt 20 år.

”Vårt mål var att bli stadens bästa liveband,” säger frontmannen Chris Attigliato som även spelar gitarr liksom Cade Pickering. ”Det lät en hel del om oss. Vi var bandet du bara måste se live. Det började bli lite kultigt med långa köer utanför klubbarna för att komma in. Vi ville inte få det högsta antalet digitala stream, vi gjorde bara det vi gillade och spelade den musiken vi ville spela. Som det visade sig ledde det ena till det andra.”

Med Georgiana tar bandet ett naturligt kliv in i det internationella rampljuset. Dessa låtar blandar söderns gung, elektriskt ös och lysande melodier i fem storslagna låtar som visar på den unika kemistrin mellan Attigliato, Pickering, basisten Bo Howard och trummisen Landon Herring. Titelspåret Georgiana, som gavs ut tidigare i år, är en storslagen låt som utmärks av slidegitarr och mullrande trummor och Wolves är en gitarrdriven rökare i moll. Den rundas av med den råa och riffbaserade singeln Down to the Deviloch den stompiga Strawberry Blonde #24, Georgiana visar Naked Gypsy Queens hela spektrum. Den är en ögonblicksbild av bandet idag.

Bandet spelade in Georgiana i Detroit tillsammans med studiorävarna Marlon YoungAl Sutton och Herschel Boone. Det var ute efter att fånga den oktandrivna energin från deras konserter och spelade in samtliga låtar live i studion. Under tiden hälsade legendarer som Alice Cooper och MC5s Wayne Kramer på i studion vilket förstärkte Naked Gypsy Queens band med de rockikoner som kom före dem.

”Vi har ett gammaldags sound som blandas med något nytt,” säger Howard, som minns hur han snubblade på Attigliato och Herring i källaren på grabbarnas gymnasieskola i Tennessee där de lirade Led Zeppelins Whole Lotta Love som lät långt bättre än vad så unga snubbar borde låta. ”Första gången jag mötte de här snubbarna visste jag att jag måste få spela med dem. Jag visste att vi kunde lira musik som skulle appellera till folk i vår ålder men även till de som växte upp med den typen av musik.”

Med en ljudbild som når över flera generationer är Naked Gypsy Queens bron mellan genrens förflutna och framtid och är tidlös rock n roll för vår moderna tid. Det är inte bara Chris själfulla sång som sticker utan även den slagkraftiga rytmsektionen och det tajta gitarrspelet mellan de två sologitarristerna. Naked Gypsy Queen lär snart tillhöra det övre skiktet inom rock n roll.