Marty Friedman – ”Makenaide”

Reklam

Marty Friedman ger ut sitt nya studioalbum Tokyo Jukebox 3 på The Players Club/Mascot Label Group den 16 april. Den blir den tredje i en serie  som började med Tokyo Jukebox år 2009 och följdes av Tokyo Jukebox 2 år 2011. Triologin visar Friedmans inspirerande versioner av japanska låtar som han valt att göra covers på. Han berättar: ”Jag har spelat olika grejer från de två första Jukebox-plattorna live över hela världen och dom har fått ett eget liv. Speciellt på ställen som Nord- och Sydamerika, Australien, Italien och Frankrike, ja t o m i Indien. Mina fans är väldigt hängivna och jag har också förstått att en massa nya fans har fått en ingång till japansk musik och kultur via mig vilket jag är väldigt stolt över. När jag är på turné verkar det som, förutom gitarrfansen, att antalet japanfanatiker ökat betydligt så tiden kändes rätt för Tokyo Jukebox 3.”

Friedman lade massor av energi på valet av låtar till albumet. Han fortsätter: ”I Japan måste du be om tillstånd för att göra och ge ut en cover vilket kan vara krångligt och ta tid. Så det sista jag ville göra var att be om lov om att spela in en låt och sedan inte spela in den av någon anledning. Det vore väldigt oartigt. Jag ängnade flera veckor med att välja låtar och göra demos för att se om jag kunde göra versioner som kunde exaltera mig. Det var innan jag ens kontaktade rättighetsinnehavarna. Jag fick ihop en lista om tjugo låtar och från den valde jag sedan ut femton som jag visste jag kunde göra något riktigt bra utav.”

Friedman har även inkluderat The Perfect World som från han början skrev, spelade in och gav ut 2018. Det är den enda låten med sång. Han minns: ”Då jag gjorde låten med Jean-Ken Johnny från Man With A Mission så blev den huvudtemat till Netflix-serien B: The Beginning. Då den gavs ut gick den direkt upp på toppen av den japanska iTunes-listan.” Det här är en nyinspelning med en uppdaterad tolkning med Alfakyun som är en av japans främsta kvinnliga J-Pop-sångerskor. Eller som Friedman menar: ”Det är en cover på mig själv så den passar in i konceptet.”