Ludvig Isacsson – ”En av dom”

Reklam

Många förknippar artisten Pierre Isacsson med superhiten ”Då går jag ner i min källare”. Pierre, mannen med basrösten, hade även stora framgångar med gruppen Family Four som vann Melodifestivalen hela två gånger under 70-talet. Men inom Pierre fanns så mycket mer. Något som TV-publiken fick en glimt av sensommaren 1994 då han framförde nyskriven musik i ett kaféprogram i Sveriges Television. Pierre arbetade då parallellt som kryssningsvärd på M/S Estonia, men planerade en comeback på musikscenen. Det blev dock inget återinträde i rampljuset för Pierre. Den 28 september samma år omkom han i Estoniakatastrofen, endast några veckor efter hans TV-framträdande.

Men nu, nästan 30 år senare, har Pierre Isacsson fått revansch postumt. Genom sonen Ludvig Isacsson har Pierres demoinspelningar åter fått liv och transformerats till kompletta låtar. Ludvig har förvaltat Pierres alster genom att arrangera helt nya instrument ovanpå pappans akustiska demos till en otroligt känslosam fullängdare. Den 1 december 2021 – på Pierres födelsedag – släpptes albumet ”Innan slutet” som ingen går oberörd ifrån. Skivan innehåller bland annat singeln ”Eden” där Pierre och Ludvigs röster möts i en gripande duett. Även legendaren Janne Schaffer medverkar på inspelningen.

Att Pierre Isacsson var tyngd under hans sista tid i livet går att spåra i flera av texterna på albumet. Låtarna är mörka och är långt ifrån den musik som Pierre var förknippad med på 70-talet. När Ludvig några år senare efter Pierres bortgång hittade sin pappas demokassetter, gick det upp för Ludvig att Pierre hade mycket att berätta. Och framför allt att artisten Pierre Isacsson var så mycket mer än ”den där källarlåten”.

I dag släpps ”En av dom” som singel tillsammans med en exklusiv originalinspelning ”En av dom (demo)” från en av Pierres kassettband. En albumversion av låten finns även med på ”Innan slutet”. ”En av dom” kan just nu höras i den aktuella P4-dokumentären ”Pierre Isacsson – I skuggan av Källarlåten” som berättar både Pierre och Ludvigs historia.

– Texten till ”En av dom” är spöklik. Vi hör pappa berätta att han aldrig levde fullt ut. Att han inte fångade stunderna när de fanns där. Att han ”skulle kämpat lite till – inte gett upp och dukat under”. Det är oerhört mörkt. Låtarna på ”Innan slutet” bär på de här olika inslagen av självbekännelse och rent brutal ärlighet. Varje ord känns, konstaterar Ludvig.