Långbacka/Bådagård – ”Breaking Point”

Reklam

Svenska duon Långbacka/Bådagård (Maja Långbacka och Matilda Bådagård) har valts till ett unikt projekt som arrangeras av Folk Music Canada, där kanadensiska artister skriver och spelar in låtar tillsammans med nordiska och australiensiska musiker.

Långbacka/Bådagård står för produktionen av sin låt tillsammans med kanadensiska Aerialists. För en instrumentalensemble som Aerialists var det lätt att samarbeta med Långbacka/Bådagård, där sången spelar en stor roll i musiken. Bägge ensemblerna gör ny musik influerad av folkmusik. Låten de skrivit ihop heter ”Breaking Point”.

Hela projektet förverkligas på distans, såväl låtskrivandet som inspelningen.

Maja och Matilda berättar om skapandeprocessen:

”Att skapa musik över digitala möten, med människor vi aldrig förut träffat, har verkligen varit en speciell resa. Det är också något vackert över den resan, att inte ens en världsomspännande pandemi kan stoppa kraften i den kreativa processen. Låten nästan skrev sig själv. Det okontrollerbara havet och vågornas brytpunkt, ”Breaking Point”, fick bli en metafor för de känslor vi alla hade i oss efter detta omtumlande år. Vi kastas hit och dit i en väldig storm, men ser brytpunkten komma och ljuset träffa vattenytan bortom de mörka molnen.”,

International Collaboration Recording Export Program är ett projekt som drivs av Folk Music Canada. För att främja musikexport bjöds tio kanadensiska artister och tio artister från Australien och Norden in till samarbete. Inom projektet förverkligades tio nya låtar virtuellt. De låtar som uppstått publiceras digitalt och de finns tillgängliga via alla strömningstjänster.