Kris Barras Band – ”My Parade”

Reklam

Plattan är producerad av Dan Weller (Enter Shikari, Bury Tomorrow, SiKth) och spelades in i VADA Studios i Alcester. De är tillbaka, tyngre, mörkare och mer introspektiva men på samma gång enorma. Barras beslöt att riva ner alla murar och började att samarbeta med andra låtskrivare som tungviktarna Johnny Andrews (Three Days Grace, Fozzy), Bob Marlette (Alice Cooper, Airbourne, Rob Zombie), Blair Daly (Halestorm, Black Stone Cherry) och Zac Maloy (Shinedown, Tyler Bryant).

Death Valley Paradise började som en låt som sedan delades upp och spreds ut över albumet. Death Valley är en extrem plats där det sägs att levande varelser inte kan överleva. ”Att överleva och frodas under sådana omständigheter är att finna paradiset. För mig är det en beskrivning av den resa jag gjort. Som musiker hamnar du på en plats där det är svårt att klara sig och jag var tvungen att ta tag i en rad olika saker för att kunna fortsätta.”

Då världen stod still under 18 månader insåg vi att vi inte längre själva hade kontroll. ”Det var tufft för mig ett tag. Jag ville inte gå ur sängen på morgonen. Jag ville inte göra någonting alls. Det var jobbigt,” säger Barras. ”Jag hade satsat allt på det här. Det var jobbigt att inte veta om jag någonsin skulle kunna fortsätta. Vad skulle jag göra med mitt liv? Jag har satsat allt. Om det här inte är jag vem är jag då?” fortsätter han.

För den tidigare MMA-boxaren fanns det bara en väg ut, att fokusera. ”Då Covid slog till var det som att man kunde testa vad som helst och jag bryr mig inte ett skit längre,” säger han och hade ingen plan alls för den kommande plattan.

I början av 2020 visste ingen någonting om hur saker skulle utveckla sig. ”Då trodde vi att det skulle vara över på en tre veckor,” säger han. ”Tankebanorna gick liksom runt, först försökte jag tänka positivt och sedan blev läget allvarligt. Jag har haft tur i livet genom att jag har varit ledsen men aldrig lidit av något som kan kallas depression förrän förra året.”

En av höjdpunkterna under den här perioden var att skriva låtar med andra. ”Det var något helt nytt,” säger han entusiastiskt. Han hade börjat fundera på My Parade redan i slutet av 2019. ”Jag hade några riff som jag lekte med på turnén och en hel del av dom tidiga låtarna var tunga. Jag diskuterade med skivbolaget och förklarade att det flesta av mina nya låtar är tyngre och de stöttade mig helhjärtat. När jag var i tonåren var jag i stort sett ensam om att lyssna på hårdrock och metal så det känns helt naturligt. Mer än någonsin förr är det jag som hörs på LPn. Jag tycker att det är lite tyngre, lite mörkare. Jag behandlar ämnen som jag tidigare inte gjort.”

Plattans högoktaniga kännemärke är My Parade som är bandets protestlåt. ”Den säger att detta är min uppvisning men det är kollektivt, det är vår uppvisning,” säger Barras. ”Det är mitt liv och så här tänker jag leva det och om du inte gillar det så kan du dra åt h-e.” Plattans öppningsspår och första singel, Dead Horses, skakar fundamentet i en djupdykning i brustna relationer som brakar vidare i den sorgsna Long Gone som handlar om att släppa taget.

De blickar inåt på These Voices. ”Det är den där inre rösten som alltid försöker säga dig att så kan du inte göra och får dig nedstämd.,” säger han. För mig har det varit dominerande det senaste året.” Bandet grottar ner sig i den melankoliska och skrämmande Wake Me When It’s Over samt dyker ned i det kaotiska mörkret som behandlar hans kamp med mental ohälsa i den dundrande finalen Chaos.

Bandet har en ny rytmsektion bestående av Billy Hammett (trummor) och Kelpie Mackenzie (bas) tillsammans med Kris Barras (sång/gitarr) och Josiah J. Manning (kompgitarr/sång). ”Bandet betyder mycket för hur det låter. När vi samlas och jammar blir allt bara tyngre och ilsknare,” säger han.

De kommande 12 månaderna kommer att bli otroliga, de har just avslutat en utsåld turné i Storbritannien med Black Stone Cherry som avslutades med en spelning på den världskända Royal Albert Hall. Deras största turné som huvudattraktion sätter i gång i mars följt av en spelning på Wembley Arena som förband åt Thunder.