Jake Shimabukuro aviserar Jake & Friends

Reklam

I termer av vidd och djup och då man läser hela listan av legendarer som så älskvärt delat med sig av sin talang till det här projektet kan Jake & Friends bara jämföras med andra banbrytande duettplattor av såna som Frank Sinatra och Tony Bennett. Det är ytterligare ett bevis på hur långt den enastående talangfulle Jake har kommit.
Jake själv blir yr när han läser listan över alla gäster som medverkar på plattan: Willie Nelson, Bette Midler, Jimmy Buffett, Moon Taxi, Kenny Loggins, Michael McDonald, Vince Gill and Amy Grant, Jon Anderson, Ziggy Marley, Warren Haynes, Jack Johnson, Jesse Colin Young, Ray Benson & Asleep at the Wheel, Sonny Landreth, Lukas Nelson, Billy Strings. ”Jag måste nypa mig själv i armen när jag ser namnen på min egen platta,” säger han. ”Jag får känslan av att det inte riktigt har hänt. Det var en riktig utmaning att göra plattan men jag är otroligt hedrad av att alla dessa artister ville spela in tillsammans med mig.”
De senaste tjugo åren har Jake bevisat att det inte finns en musikstil han inte bemästrar. Man blir alltid imponerad av en skicklig musiker men vad som gör Jake unik är hans förmåga att lätt glida mellan olika musikgenrer som jazz, rock, blues, bluegrass, folk och t o m klassiskt på det kanske mest osannolika instrumentet: ukulele. Han har levt ut alla sina idéer om vad han kan göra med sitt instrument och har tagit ukulelen till höjder man trodde var omöjligt och under vägens gång upptäckt nya sätt att traktera det lilla, och därför underskattade fyrasträngade instrumentet vilket fått många att kalla honom ukulelens Jimi Hendrix.

Hans otroliga resa har tagit honom från lokalt fenomen till en YouTube-sensation, från att ha spelat på små klubbar till huvudattraktion på prestigefyllda konsertställen som Hollywood Bowl, Lincoln Theatre och Sydney Opera House. Han har framträtt på flera av de stora TV-showerna och gett ut en radda av prisvinnande plattor som nåt högt på hitlistorna. För en kort tid sedan nominerades han av president Joe Biden till Member for the National Council on the Arts. Det vore orättvist att inte säga att Jake har skaffat sig mer än ett fåtal fans, de räknas i miljoner faktiskt. Men det var inte förrän han påbörjade arbetet med sitt nya album som han upptäckte att många av dom var några av hans egna musikaliska hjältar.

För inspelningen med alt-rockbandet Moon Taxi valde Jake gruppens hit från 2017, Two High och fick t o m sångaren och gitarristen Trevor Terndrup, som är en ukulele-fan, att lägga på några slingor. Låten inspirerades av det universella tecknet för fred och Two High är en solig och fläktande balsam för vår tids oro. ”Att spela in med Moon Taxi var så kul,” säger Jake. ”Trevor är en människa som lyser upp varje rum och han kan verkligen spela ukulele, och gitarristen Spencer Thompsons kompgitarr får allt att svänga. Det var en sann glädje att få jobba med dem.”

Albumet ges ut den 12 november på Mascot Label Group/Music Theories Recordings och JS Records.