Fia Ekberg – ”Bangatan”

Reklam

Läcker pop och hjärtskärande visor med inslag av blues, spoken word och cabaret, som kläs i krispiga gitarrer och delikata syntljud. Med påtaglig närvaro och nakna texter berättar låtskrivaren och vispoeten Fia Ekberg sin historia utan skyddsnät och fallskärmar. Det är vardagsrealism och storslagen längtan som får falla fritt tillsammans.

Livet levt från Bangatan – ett stenkast från Stigbergstorget i Majorna, Göteborg – utgör fundamentet på låtskrivaren och vispoeten Fia Ekbergs första fullängdsalbum ”Bangatan”. Albumet är fyllt av personliga berättelser om att älska, åldras och finnas till. Om att våga leta efter kärleken igen. Vilja leva så att en går sönder innan det tar slut. Om att vara förälder men känna sig liten och maktlös. Vara så arg att en vill slåss. Och om att längta efter tillhörighet och försoning.

Grunderna har Fia spelat in hemma i vardagsrummet och köket, i händelsernas centrum, någonstans mitt emellan rollerna som scenkonstnär och tonårsförälder. Bangatan är album mitt i livet, som en nattlig dans genom Majorna.

Fia Ekberg sadlade om från musikalartist till låtskrivare och vispoet. Hon syns framför allt som soloartist och som en av medlemmarna i trion My Quiet Companion. 2013 släppte hon sin första solo-EP “All the Small Details” och på det följde turnéer i Sverige, USA, Danmark, Tyskland, Irland och på Grönland. 2015 kom trions första album “My Quiet Companion” och sedan dess har de turnerat flitigt med föreställningarna “Hungriga hjärtan – Springsteen på vårt sätt” och “80-talsbarn”.

Nu, åtta år senare, släpper Fia sin andra soloplatta “Bangatan”, helt på svenska. Här finns musikaliska spår av Eva Dahlgren, Peter LeMarc och Ted Gärdestad, men framför allt spår av Fia själv. Som producent, medmusiker och medskapare av plattan står Patrick Rydman och ytterligare gästmusiker har förgyllt och fördjupat soundet och Fia Ekbergs berättelser.

 

MEDVERKANDE

Fia Ekberg: sång, akustisk gitarr, elgitarr, bas, beats, keyboards och kör

Patrick Rydman: keyboards, piano, trumpet, akustisk gitarr,elgitarr, kontrabas, programmerad bas, beats/slagverk, sounds, programmerade stråkar och kör

Henrik Cederblom: elgitarr och e-bow

Sten Källman: sopransax

Marianne Holmboe och Anna Ottertun: kör

Produktion och mixning: Patrick Rydman, Moorstream Studios 2020

Mastering: Petter Eriksson, Studio Folkhemmet 2020

Foto och omslag: Adam Ekholm