Eric Gales – ”You Don’t Know The Blues”

Reklam

Om det är någon som känner bluesen så är det legendaren, gitarristen Eric Gales. I över 30 år och på 18 album har Gales hållit bluesens fackla brinnande med en passion och en gränslös vilja att hålla den vital som aldrig falnat. Nu, då hans karriär gått från de högsta toppar till de djupaste dalar, tar Gales sin rättmätiga plats vid kortändan av blues/rockens bord med utgivningen av Crown, hans kanske hittills bästa album. ”Vad jag beskriver i den här låten,” säger Eric, ”är att om du inte känner till dom, så känner du inte bluesen.”

Crown är producerad av Joe Bonamassa och Josh Smith och visar en mer öppen sida av Eric än någonsin förr.  Här delar han med sig av sin kamp mot missbruk, hans förhoppning om en framtid i nykterhet och kreativitet och hans personliga erfarenheter av rasism. Han har varit nykter i fem år nu och med återvunnen kreativitet och insiktsfull så framför han låtarna på Crown med en enorm skärpa som beskriver hans personliga erfarenheter och förhoppning om en positiv förändring. Det här är Eric då han är som mest sårbar, kompromisslöst politisk och orubbligt självsäker.

Premiären av You Don’t Know The Blues följer efter utgivningen av plattans första singel, den snitsiga I Want My Crown. Här sjunger Eric lekfullt kaxigt att äntligen få den cred han förtjänar samtidigt som han erkänner sitt självförbrännande förflutna. Ren och fokuserad med gitarren i hand, iakttar han kronan och tar chansen i en kamp mot blueskrigaren Joe Bonamassa i en Rocky-liknande, episk omgång. Triumferande blås eggar upphetsande på då paret släpper lös en radda av solon som får lyssnaren att tappa hakan och där varje ett av dom låter som ett nyårsfyrverkeri.