Davy Knowles – ”Solid Ground”

Reklam

Nu då singern/songwritern och gitarristen Davy Knowles ger ut sitt ny album som lämpligt heter What Happens Next tar han ett kliv framåt med tidlösa och väl sammansatta låtar med en snygg, modern produktion och texter med en attityd som hämtar inspiration från soul, folk, rock och blues. För att fira plattan ger Knowles nu ut en ny video för den nya singel Solid Ground som han kallar plattans ”min inget-tjafs-rocklåt”. ”Jag ville åt ett tufft riff, en där man kan skrika med i i refrängen,” förklarar Knowles. Ibland tycker jag att jag tänker för mycket när jag skriver låtar, jag försöker vara lite för smart och genomtänkt när det egentligen är att låta känslorna styra och vråla och spela gitarr på högsta volym!”

Albumets 12 låtar är lika inspirerade av The Black Keys, Fantastic Negrito, Gary Clark Jr som Muddy Waters, Junior Kinbrough och R.L: Burnside. Det är ett sammanhängande verk snarare än en samling låtar. ”När vi skulle spela in plattan så handlade allt om att bära upp låtarna istället för ”hur snabbt kan jag komma fram till gitarrsolot””, säger den Isle of Man-födde men Chicago-baserade artisten och skrattar. ”Jag är ingen puritan och sättet för rootsmusiken att fortsätta vara relevant är att anpassa sig och utvecklas.”

What Happens Next producerads av Eric Corne (John Mayall, Joe Walsh, Joe Bonamassa) och är ett steg bort ifrån Knowles uppeldade och vördnadsfulla tagning av blues och americana med poetiska låtar och innerligt rörande sång. Den 12 låtar starka samlingen bjuder på både toppar och dalar med starka riff, jazziga ballader och urgammal soul innan det utmynnar i en av Knowles mest personliga låtar till dags dato. Genom albumet löper hans fina gitarrspel som en röd tråd och hans komp är skickligt och dynamiskt.  Plattan öppnar med Light of the Moon som är en gungande riffande rocklåt med vibbar från 60-talet med orgel, smittande refränger i moll och passionerad souldränkt sång. Här dryper hans solon av sustain, vibrato och sublimt bluesiga melodier.