Christian Svarfvar – ”Infinite Bach”

Reklam
Christian Svarfvar är en av Skandinaviens främsta violinister. Efter examen från anrika Julliard School i New York, där även storheter som Nina Simone, Miles Davis och Robin Williams varit elever, blev han 2008 utsedd till ”Rising Star” av European Concert Hall Organization. Sedan dess har Christian spelat med många ledande orkestrar och uppträtt som solist i konserthus världen över.
Nu är Christian aktuell med nya albumet ”Infinite Bach” som är inspelad i legendariska Abbey Road Studios tillsammans med London Philharmonic Orchestra. Skivan är en nytolkning av Johann Sebastian Bachs 4 violinkonserter där originalverken har omarbetats av kompositören Johan Ullén.

 

– Den klassiska musikens mest extatiska ögonblick är underbara – men alltför korta: jag vill stanna och vila i dessa ögonblick, loopa dem, bygga lager på lager tills lyssnaren uppnår ett hypnotiskt tillstånd, en förlängd njutning, säger Johan.

Christian menar att Bachs violinkonserter inte bara är en av barockens höjdpunkter, de är en del av grunden för hela musikhistorien. Så behöver då något som redan är fulländat verkligen tolkas på nytt?

– Oavsett genre och verk så har de flesta människor musikaliska favoritögonblick, och detta är möjligen ännu mer sant i längre klassiska verk. Idén med ”Infinite Bach” har varit att maximera det vackraste i musiken och samtidigt förnya och modernisera den. Johan har skrivit om violinkonserterna, loopat, tagit bort, och lagt till harmonier med influenser från pop, filmmusik och minimalism, säger Christian.