Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett – ”Dance Party”

Reklam

Dance Party är en konsert där musiken är komponerad av nutida tonsättare med dansen som inspiration. Konserten ges med Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett måndag den 10 maj kl 19.

Konsertens verk är inspirerade av olika dansanta musikstilar från renässans, folkmusik som kosackdans och amerikansk stomp dance till James Brown, disco och Prince.

Till Stockholms Saxofonkvartetts 50-årsjubileum komponerade Matthew Peterson Dance party playlist. Den innehåller fem satser; en för varje decennium i Saxofonkvartettens historia. Varje sats är löst baserad på dansrytmer från varje decennium blandat med barockens dansrytmer och former. Saxofonen är det optimala instrumentet för dansmusik, tycker Matthew Peterson.

Danstemat går som en röd tråd genom konserten. I Gopakhar den svenske kompositören Mats Larsson Gothe inspirerats av ukrainsk kosackdans (hopak). I Jennifer Higdons Short Stories finns satsen Stomp and dance med inspirationen hämtad från dansformen stomp dance som praktiserats av amerikanska ursprungsbefolkningen i östra USA. Den har en religiös koppling med meditativa inslag där rytmmönster uppstår ur trummandet.

Program
Matthew Peterson – Dance party playlist
Mats Larsson Gothe – Gopak
Jennifer Higdon – Stomp and dance

Medverkande
Ulf Tilly, sopransaxofon
Martin Eriksson, altsaxofon
Mathias Karlsen Björnstad, tenorsaxofon
Johannes Thorell, barytonsaxofon

Dag och tid: måndag 10 maj kl 19 på www.musikaliska.se

Speltid: ca 35 min, kostnadsfritt