Ayreon Universal Migrator Pt. I & 2 (2022 ommixad & remasterad)

Reklam

Ayreon och Music Theories Recordings/Mascot Label Group kommer att återutge Ayreons Universal Migrator Pt 1 & 2 (2022 ommixad och remastrad) den 18 november. För att fira detta har Ayreon gett ut videon för Into The Black Hole med gästartisten Bruce Dickinson.

Den kommer att återutges i en mängd olika format:

-En 56-sidig bok med ett 40 sidor långt seriealbum med exklusiva bilder över skapandeprocessen och 5 CD (med tidigare outgivet material) samt en bonus-DVD med 5.1 surroundmix, 2 stycken binaural hörlursmixar och mer.

-En box om 4 LP i marmormönstrad vinyl i utvikbara konvolut, ett 40-sidigt seriealbum, en bonus-DVD, dubbelsidig poster och ett ark med klistermärken.

-Dubbel-CD med bonus-CD.

Dessutom är The Dream Sequencer och Flight Migrator tillgängliga som separata utgåvor på 180 grams vinyl samt digitalt på samtliga plattformar. Bonus-CDn innehåller tidigare outgivet material med olika versioner av låtarna med annan sång till nya (nåja, gamla) låtar som aldrig kom med på albumen och som tidigare varit outgivna.

Universal Migrator Pt 1: The Dream Sequencer och Universal Migrator Pt 2: Flight of the Migrator gavs ut samtidigt 2000 efter de enorma framgångarna med albumet Into The Electric Castle två år tidigare. The Dream Sequencer fortsätter historien från The Final Experiment (1995) som tar avstamp år 2084 då den sista världen för gott utrotades från jordens yta. Flight of the Migrator är en fortsättning på historien om den sista levande människan som koloniserat Mars och hans beslut att använda the Dream Sequencer-maskinen för att resa tillbaka till tiden innan universums tillkomst.

Han fortsätter, ”För det första bestämde jag att varje enskild sångare skulle få en egen låt i stället för att flera olika sångare interagerade på samma låt som jag gjort på tidigare Ayreon-album. För det andra bestämde jag mig för att dela på mina två extremt olika stilar och göra två kontrasterande album i stället. The Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer är en melodisk och atmosfärisk resa genom tid och Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator är en tung progressiv resa genom rymden.”

”Det finns så många olika Ayreon-fans men jag tror övergripande att det finns två olika grupper: progfansen och metalfansen,” förklarar han. ”Genom att ge ut dessa två album separat ville jag ge bägge grupperna chansen att köpa den platta med den stil de föredrog om de skulle vilja passa på den andra. Till min stora glädje och överraskning så älskade de flesta fansen bägge plattorna!”

Så här säger Lucassen om Into the Black Hole, ”Den är en av mina personliga favoritlåtar på Flight of the Migrator-albumet. Särskilt sången av den fantastiske Bruce Dickinson är helt fenomenal. Det var en stor ära och glädje för mig att få spela in en av mina absoluta favoritsångare i min studio. Jag bara älskar hur han sjunger den här låten som är så olikt vad han vanligtvis gör (oftast snabbare) med Iron Maiden. Om du lyssnar noga så kan du höra att på den här ommixade versionen använde jag en del sångslingor som jag inte använde i originalmixen. Ha det så kul på din upptäcktsfärd!”

Omslaget och det 40-sidiga seriealbumet designades av den spanske artisten och tillika Arjens vän, Élan López. ”Det är en episk historia!” säger Arjen och fortsätter, ”Vi jobbade tillsammans med den i tre månader och är väldigt stolta över resultatet. Det är coolt att nu få se den komplexa historien i alla fantastiska färger.”

Då Arjen förberedde sig för den stora uppgiften att mixa om och remastra plattorna var han tvungen att gå upp på vinden och leta reda på sin ADAT-bandspelare och alla gamla ADAT-tejper. Därefter förde han över allt ljud från 70 tejper (om 40 minuter vardera) till sin dator. ”Inte ett jobb för den klentrogen!” säger han. ”Men när jag väl började mixa om allt så kunde jag njuta av att åter kunna lyssna på alla inspelningarna och alla de minnen som dök upp medan jag jobbade.”

Arjen Lucassen fortsätter sitt korståg med att mixa om och remastra sina bästa verk för att uppnå perfektion och Universal Migrator Pt 1 & 2 (2022 Remixed & Remastered) är ett häpnadsväckande tillägg till hans redan enastående katalog. Med mer avancerad teknik får hans fans nu möjligheten att höra albumen med Lucassens öron så som han tänkte sig dom.