Anna Heikkinen & Längtans Kapell redo för debutalbumet Omenatango

Reklam

En resa till Karelen i sökandet efter rötterna. Till sin farfars äppelträdgård, med 200 äppelträd som han med hopp om framtiden planterade. Sedan kom finska vinterkriget och allt fick lämnas. Anna Heikkinen & Längtans Kapell bjuder på kraft, stark närvaro och ömsint musikalisk dialog i personliga tolkningar av den finska tangotraditionen på sitt debutalbum Omenatango som släpps 16 mars på Kakafon Records.

 

Det började för några år sedan, då sångerskan Anna Heikkinen bestämde sig för att söka sina rötter. Hon reste till Karelen, i spåren efter sina farföräldrar.
En längtan började växa inom mig. Jag ville förstå, känna och uppleva det finska språket och kulturen. Jag ville sjunga finsk tango!”, säger Anna Heikkinen
Snart bildades kvartetten Anna Heikkinen & Längtans Kapell, fyra musiker med stark konstnärlig integritet och musikaliska bakgrunder inom bland annat argentinsk tango, klezmer och nordisk folkmusik. Tillsammans har de utforskat den finska tangon med stor omsorg om både materialet och var och ens personliga uttryck. I en musiktradition med många välkända föregångare har de utvecklat ett avancerat, innerligt samspel och ett eget sound. Ida Gillners lyriska sopransaxofon, Leonor Palazzos kraftfulla cello, Larisa Ljungkrona-Mönttinens dynamiska accordeon och Anna Heikkinens känslosamma sång flätas samman med stämsång på svenska och finska. Finskan, ett språk ingen av dem talade, men omedelbart förälskade sig i att sjunga på.

 

Kvartetten har turnerat flitigt runt om i landet med sin berättande musikföreställning Satumaa-Sagolandet, som bygger på Anna Heikkinens finska familjehistoria. Det är med stor glädje vi nu presenterar Anna Heikkinen & Längtans Kapells debutalbum Omenatango, på svenska Äppeltango, med musiken hämtad ur föreställningen. Musik som berättar om saknad efter något förlorat, men också om en längtan, glädje över att finnas till och ett sökande efter meningen med allt som sker.

 

Anna Heikkinen & Längtans Kapell består av
Anna Heikkinen
 – sång

Ida Gillner – sopransaxofon, sång, percussion

Leonor Palazzo – cello, sång

Larisa Ljungkrona-Mönttinen – accordeon, sång

 

Sagt om Anna Heikkinen & Längtans Kapell och föreställningen Satumaa-Sagolandet

”I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert.”

Peter Grönborg, Borås Tidning, 2/4 2020

Turnédatum

16/3 – Digitalt releaseevent
25/3 – Klubb Baires, Malmö

12-14/5 – Turné i Dalarna (TBA)