The Real Group låter stämmorna tala

Reklam

The Real Group är en svensk banbrytande vokalgrupp som varit verksam i Sverige och internationellt i över 30 år. Med rösterna som enda instrument har de skapat ett alldeles eget musikaliskt uttryck i området mellan jazz, pop och svensk körmusik. Gruppen har etablerat sig världen över och utmärkt sig genom sin kombination av perfektion och personliga tilltal. Vi ställde några frågor till Anders Edenroth inför deras stundande julturné.

Under åren har medlemmar i gruppen bytts ut. Är det svårt att hitta nya som passar både musikaliskt och socialt?

Det är svårt att byta ut en person och en röst som blivit en det av gruppens identitet. När vi letat nya medlemmar har vi alltid gåt via rekommendation så att vi vet att personen vi väljer inte visar sig ha ”dolda fel” om man så säger. Och när en ny medlem börjar sjunga med oss ändras repertoaren och gruppens stil något varje gång så att den nya personligheten får möjlighet att passa in.

Innan svenska julturnén kommer ni i oktober vara ute i olika länder, blir det en annan repertoar då?

När vi turnérar utomlands anpassar vi repertoaren på olika sätt. I Skandinavien kan vi sjunga i stort sett samma låtar men i andra länder plockar vi bort flera av låtarna med svensk text. Men behåller alltid något svenskt vilket uppfattas som exotiskt.

Blandar ni egna stycken med covers på julsånger under julturnén?

Under julturnén kommer det bli mycket julmusik men det blandas upp med några av våra vanliga låtar som vi tycker behövs för att balansera programmet.

Är det svårt att välja ut vilka låtar ni ska framföra efter så många år och album?

Vi tycker ofta att det är roligast att sjunga dom låtar som är nya på repertoaren men publiken uppskattar ju att några av våra gamla örhängen finns med. Vi brukar också kasta ett öga på låtordningen förra gången vi hade en konsert i den stad vi besöker så att vi känner att vi kommer med något nytt.

Skriver ni era låtar tillsammans eller är det du Anders som står för dem?

Jag har skrivit väldigt mycket av våra låtar genom åren och även i dagsläget så står jag för en majoritet av det nyskrivna. Men dom övriga medlemmerna bidrar också samt att vi då och då ber någon utomstående skriva nåt när vi är ute efter en viss stil.

Hur känsliga är era ”instrument” för väder och vind?

Rösterna är rätt känsliga förstås, men kanske inte så mycket för vädret. Däremot påverkas vi av dålig sömn, luftkonditionering och långa flygresor. Vi behöver motion, vila och vatten för att hålla och i trim.

Turné julen 2019:
1 dec – Linköping Konsert & Kongress kl 16.00
2 dec – Helsingborgs Konserthus kl 19.00
3 dec – Malmö, Palladium kl 19.00
4 dec – Växjö Konserthus kl 19.00
7 dec – Hudiksvall, Kulturhuset Glada Hudik kl 19.00
9 dec – Göteborg, Lorensbergsteatern kl 19.00
10 dec – Vara Konserthus kl 19.00
14 dec – Örebro Konserthus kl 19.30
15 dec – Norrköping, Louis De Geer konsert & kongress kl 16.00
16 dec – Uppsala Konsert & Kongress kl 19.00
19 dec – Jönköping, Kulturhuset Spirakl 19.00
20 dec – Kalmarsalen kl 19.30
22 dec – Konserthuset Stockholm kl 14.00 och 19.00