Skallbank sjunger på svenska för en världspublik

Reklam

Bandet Skallbank ska släppa sin första fysiska EP. En sjutummare med fyra låtar betitlad Grav Efter Grav. Över hela världen. Med sång på svenska!? Vi höjde lite på ögonbrynen när vi fick höra talas om detta. Därför tog vi oss ett snack med Mats Lindström i bandet.

Är ni grabbar lika hårda som er musik låter?

Nej, det är vi absolut inte. Vi är som många hårdrocksband, ett gäng väldigt normala och avslappnade killar.

Så det är lite mer att få ut frustration när man står på scen?

Ja. det är det klassiska. Det är ett bra forum där vi alla har varit i musiken. Gött å köra på och sen går man tillbaks till det vanliga.

Ni ska nu släppa er sjutummare världsvitt och era texter är på svenska. Hur funkar det?

Vi är lite förundrade själva. Den framgång vi haft är egentligen lika påtaglig i Tyskland och USA som i Sverige. Språket verkar nästan inte spela nån som helst roll. Folk verkar mer lyssna på helheten. Det är fascinerande att det är ett amerikanskt bolag som släpper vår sjutummare. De har signat oss utan att förstå ett ord av vad vi sjunger.

Det kommer inte följa med nåt lyric sheet med engelsk text?

Nej, det gör det inte. Fast vi har pratat lite om vi skulle göra så. Om vi skulle lägga ut texterna översatta då vi har en fanbase som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Då vi tycker att vi har rätt så bra texter skulle det vara roligt att publicera dem.

Bandet har spelat sedan 2014, är ni ett gäng barndomskamrater?

Nej, tror inte några av oss är barndomskamrater. De flesta av oss har lärt känna varandra i relativt gammal ålder. Vi har nog känt varandra i ca tio år. Vi alla känner varandra genom musiken. Det var så bandet startade. Innan har vi lirat i olika typer av band.

Och sen hittade ni till varandra?

Precis. Vi frågade oss: varför ska inte vi starta ett band ihop? Och så blev det.

Då känner ni många andra band?

Jo det gör vi. Absolut. Vi är ganska väl inrotade Karlstads och Värmlands hårdrock och metal scen. Vi känner mycket musiker. Det är umgänget helt enkelt.

Ni kallar er stil för rock´n´roll med scream vocals…

Vi gör blandningen av att köra klassiska rock´n´roll riff och sen blandar vi det med en jävligt aggressiv sång. När vi gör låtar gör vi alltid musiken innan sången. Ofta tycker vi att det låter lite chickt och lite väl rock´n´rolligt. Sen kommer tomte och lägger sin sång på och då blir det Skallbank. Det är conceptet som känns rätt för oss.

Er musik har nått ut utomlands, har ni spelat utomlands också?

Nej inte i dagsläget.

Men tankarna finns?

Tankarna finns och förfrågningarna kommer faktiskt också. Vi får förfrågningar lite varstans ifrån. Det handlar bara om att kunna sy ihop det. Så det kommer bli spelningar utomlands vad det lider.

Och då får sjutummaren bana väg?

Lite så är det nog. Vi har tidigare släppt singlar digitalt men detta blir vårt första fysiska släpp. Vi tycker det känns som att det tar upp det en nivå. Med lite mer gigande framöver.

Har ni bokat in några spelningar i Sverige?

Vi har en spelning bokad i sommar, Putte i Parken. Ska vi ut och lira ska det vara bra. Vi jagar inte spelningar superaktivt. Utan håller öron och ögon öppna efter bra spelningar. Vi är mer fokuserade på att komma med på någon förbandsturné utomlands. Det är lite så vi försöker lägga upp det. Det här att ge sig ut och dussinspela på alla konstiga ställen det har vi gjort i våra tidigare band, men nu är det slut med det.

Tidigare har ni fått banka skallen blodig?

Exakt, det är så det är.

Era låtar gör ni dem ihop som ett band eller är det bara några som skriver dem?

Vi gör låtar rätt in i studion. Vi träffas och skriver låtarna där. Det är lite varierande. Ibland är vi alla fem, ibland är det bara jag och Rickard Fäldt (gitarristen). Alltid är jag och Rickard med, han sköter riffen och jag tekniken i studion. Det är Rickard som är urfadern till alla riff sen plockar vi ihop låtarna tillsammans. Han levererar riff och vi andra hejar på och kommer med förslag och idéer. Sen formar vi låtarna som band.

Sjutummaren produceras av Chips Kiesbye och Henryk Lipp, är det några ni känner sen tidigare?

Vi kände dem inte alls. Vi funderade på vad vi skulle göra härnäst för allt vi släppt tidigare har vi själva spelat in i min studio. Det skulle var kul att ha med nån utomstående producent. Så vi frågade runt och funderade lite. Då kom Chips på tal. Det vore väl perfekt då han jobbat med Hellacopters, han borde ha en aning om hur vi ska låta. Vi lyckades få fatt i hans mail och frågade om han var intresserad av att jobba med oss. Vilket han var och han föreslog att vi skulle jobba med Henryk.

Då du tidigare producerat era låtar, det blev inte så att du ville vara med och fingra i produktionen?

Nej, jag höll mig i bakgrunden. Det var lite det som var tanken att jag skulle få vara med som musiker istället för att vara producent och tekniker som jag är annars. Och de har en väldig koll så vi var i goda händer. Vi ville att de sätta sitt stuk på det.

Era tidigare digitala singlar kommer även de att ges ut i fysisk form?

Det vet man aldrig. Idén har aldrig varit att vi skulle göra det. Vi började med att släppa en singel och en video ihop. Sen har vi haft den strategin att vi släpper singlar digitalt. Sen blev det ett bolag som ville släppa den här sjutummaren och då blev det en rolig grej. Men vi kommer att släppa de fyra låtar som finns på vinylen digitalt också. Skulle det dyka upp nån som väldigt gärna vill släppa våra tidigare låtar fysiskt och kommer med ett bra erbjudande kanske vi överväger det. Men det finns inget aktivt jagande efter det.

Så ni bygger upp en fanbase genom att släppa singlar med jämna mellanrum?

Precis. Vi tror att det här med att göra ett album, tio, tolv låtar i ett svep och släppa dem fysiskt är ett otroligt slit och folk konsumerar inte musik på det sättet idag. Idag lyssnar man på låt för låt på t ex Spotify. Du är lika länge aktiv när du släpper en singel som när du släpper ett album, fast det ligger ett, två år bakom ett album. Så vi tror att singelsläpp är ett bra sätt för att hålla oss ajour hela tiden. Det händer att vi får höra att vi är ett demo band för att vi inte släpper ett helt album. Men det har aldrig varit vårt mål.