Singelaktuella Julia Viktoria bygger sin karriär med omsorg.

Reklam

Tjejen Julia Viktoria skyndar långsamt och bygger sin karriär med omsorg. Nu släpper hon sin fjärde singel, ”Make it Together”, vilket är en medryckande poplåt och precis som Julia Viktorias tidigare singlar har den ett budskap till lyssnaren. Denna gång har Julia Viktoria skrivit om de olika känslor man går igenom vid en separation. Nyfikna som vi är ställde vi några frågor till Viktoria.

 

Din nya singel, kan du berätta lite om den?

Jag har sett fram mot att få släppa den under en jättelång tid. Jag skrev den sensommaren 2016.

Är anledningen att du hållit på låten så länge att man vill att du ska släppa låtar med jämna mellanrum?

Inte riktigt. Det har blivit så att jag släppte tre låtar fram till sommaren. En låt hösten 2016 och två låtar i maj 2017.
Under hösten 2017 så har jag jobbat med eget material och har inte kunnat släppa flera låtar. Jag har behövt göra klart och reda ut lite grejer så att säga.

Den blir enbart digital, men kommer du på sikt att samla ihop låtarna till en fysisk skiva?

Det har jag inte några planer på just nu. För tillfället kommer jag bara att släppa mina låtar digitalt.

När vi pratades vid för ett år sedan hade du som plan att ta ett sabbatsår från studierna för att sedan gå på gymnasium, ligger den planen kvar?

Du undrar säkert hur det blev? Just nu så har jag ett sabbatsår, så det blev ett sabbatsår. Jag jobbar på med musik och står i, finns alltid att göra, så jag ligger inte hemma och slappar. Mycket träning inför live spelningar, skriva nya låtar och hitta vad som gör mig till en unik artist. Bara grotta ner sig i alla olika kategorier i att vara en artist. Men nästa år ska jag gå på gymnasiet och då funderar jag på att söka till Rytmus i Stockholm.

Foto: Mikael Bergling

Dina låtar är dels historier och dels vill du säga något med dem…

Alla låtar som jag har släppt bygger på egna erfarenheter. Men det är även berättelser som jag specifikt valt ut att skriva om för att jag vill inspirera andra. Jag skriver musiken för att kunna insperera så många ungdomar som möjligt till att gå  i terapi, mindfulness, guidad meditation för att kunna läka ihop sitt dåliga mående. Och må bra som jag har gjort efter fyra års meditation. Även att inspirera dem till att vara sig själva. Det vill jag få ut genom att berätta hur mitt liv har sett ut och hur jag har tagit mig igenom olika situationer. Så mycket självupplevt, vilket gör att man kan ha en äkta känsla när man framför låtarna.

Du har inte känt att det är för självutlämnande?

Nej, jag har inget att dölja. Så det är inget problem.

Men du använder dig av metaforer och liknande?

För det mesta har jag bara kört eget, men ibland har jag tagit med nån cover.

Och då blir det Beyonce eller nåt liknande?

Nej, gud nej. (skratt) jag har inte hennes röst. det blir mer Zara Larson, Dua Lipa och  Justin Beaver. Det är lättare för mig att göra covers på manliga artisters låtar för de har lite mörkare röst och jag själv har mörkare röst. Om jag sjunger en kvinnlig artist låt så sänker jag oftast låten. men det mesta som jag sjunger är pop.

Men du gör covern till din egen?

Det är väl något som jag också försöker att göra, men fokuserar inte på det så jättemycket.

Efter singelsläppet, ska du ut på nån turnè?

Ett kort tag efter släppet så har jag en spelning. Jag är med i Livekarusellen. Livekarusellen är en scen där artister får tillfälle att visa upp vilka de är med sitt egna material. Visa vad de går för, så att säga. Så jag ska spela den 28 januari i gamla Katolska kyrkan i Gävle. Sen ska jag spela den 21 februari på CC puben i Gävle.  Livekarusellen är även en sorts tävling, så vissa kommer att bli finalister och får representera ett distrikt. Som finalist får man sjunga lite fler låtar. Utöver Livekarusellen så brukar det komma lite spelningar här och var vilket efterhand kommer att läggas ut på min hemsida och via mina sociala medier.

Hur tycker du att det funkar att ta sig fram som ny artist?

Jag är bara sexton. Jag är ung och har lång tid på mig, vilket jag är medveten om. Men jag jobbar på. Jag har precis fått ett kontrakt med ett nytt skivbolag, ART:ERY Music Group.  De har inte signat mig som artist utan det är ett kontrakt där mina låtar är signade. Så de hjälper mig med låtarna, utsläppen och allt däremellan. Vilket är väldigt skönt, för då går det att styra mig som artist på egen hand. Så jag jobbar hela tiden på att få fram min usp, vad som är unikt med mig och vad jag kan göra för att komma framåt. Tycker jag har lyckats ganska bra så här långt. Jag har varit med i Local heros galan , släppt fyra singlar, uppträtt på rätt så många platser i Gästrikland och Stockholm. Så det rullar på bra.

Men du har satt upp personiliga mål?

Jo, men samtidigt som man strävar mot sina mål så får man inte vara för hetsig. Man måste låta det komma och leva i nuet, fast man jobbar hårt.