Rene Shades med rötter i rock, pop och countryn.

Reklam

Rene Shades är aktuell med singeln ”Oh Susie” som är tagen från kommande albumet ”Teenage Heart Attacks & Rock’n’Roll Heaven” med albumrelease den 14 juni 2019. Vi är vana att höra honom i bandet Pretty Maids, men nu kommer hans album med låtar inspirerade av hans rötter i rock, pop och countryn. När vi ringer upp Rene berättar han med skrovlig röst att han varit ute och sjungit natten innan. Det blev sent…

Låten ”Oh Susie” är din andra singel från kommande plattan …..

Stämmer. Det är en svensk klassiker.

Är det en låt som du minns från din ungdom?

Det är en av de första låtar som jag minns att jag verkligen gillade under mina skolår. Så den är definitivt från min ungdom.

Men du har gjort den till din egen med din touch på den…

Ja, jag hoppas det. Jag har försökt att vara ärlig mot originalet samtidigt som jag har gjort den lite till min egen. Jag är glad över hur resultatet blev. Det är en riktigt bra låt så det går inte att göra något dåligt av den.

Nu håller du tummarna för att den kommer att toppa listorna i Sverige igen som på slutet av sjuttiotalet…

Definitivt! Det var en stor hit då, även i Tyskland. Jag tänker inte i de banorna, jag gör musiken för min egen skull. Man måste glädja sig själv först innan man kan glädja någon annan. Det är så jag jobbar. Jag hade en svensk basist med på den låten, vilket var kul.

Har du många olika musiker på ditt album?

Ja, jag har haft glädjen och turen att kunna välja blanda olika musiker som jag ville skulle spela på albumet. Det var riktigt coolt. Det är folk från Amerika, Sverige, Tyskland och Danmark. På det sättet är jag väldigt välsignad. Jag spelar även många av instrumenten själv, men det är skönt att inte vara tvungen att spela allt själv.

Din låt ”Reckless” känns mer countryinspirerad…

Jag antar det. Hela albumet består av pop, rock och countrylåtar. Det blir aldrig hårdrock eller liknande. Jag har helt enkelt tagit mina influenser från det som jag lyssnade till som barn och när jag växte upp. Så jag tror att det är olika influenser från hela mitt liv. Jag har alltid älskat country och det är två låtar som är lite mer åt countryhållet. Men det är melodierna som är det viktiga för mig. Melody is king!

Du spelar till vardags i Pretty Maids, så hur kommer du att kombinera turnerandet med dem och som soloartist?

Jag är redan ute och spelar som soloartist. Det är inte så lätt att få gig bokade och få ihop det ekonomiskt, men jag kommer definitivt att ge mig ut på vägarna i oktober, november. Med Pretty Maids är det en helt annan sak, det är en best som sköter sig själv. Vi kommer bara att spela några få shower med Pretty Maids i sommar. Vi tog det beslutet för vi har turnérat mycket de senaste åren. Ett album med Pretty Maids kommer i slutet av året. Vet inte riktigt när det släpps, men albumet är färdigt så det är bara en fråga om när. Så nästa år blir det fler spelningar.

Men du kommer inte att vara förband för Pretty Maids?

Nej, nej. (skratt) Jag tror inte att det skulle funka. Det skulle bli konstigt. Jag försöker hålla det separerat, om jag kan. Sen är det ju inte heller ett hårdrocksalbum.

Vet du var din soloturné kommer att vara?

Jag kommer till Sverige och Tyskland förutom Danmark. Den här musiken är tänkt för att spelas live, så det vore synd om vi inte gjorde det.

Kommer ditt album att bli en fysisk platta?

Den kommer definitivt att tryckas upp. När man är ute och spelar vill man ha nånting med sig som publiken kan köpa som ett minne av spelningen.

Foto: Christian Barz

Du har två producenter på skivan, har du jobbat ihop med dem innan?

Flemming Rasmussen har jag känt en längre tid, men aldrig jobbat ihop med honom. Den huvudsaklige producenten var Hans-Martin Buff som är mest känd för att ha jobbat med Prince. Han är bra att jobba med för han drev på mig och fick mig att göra ett bättre jobb. Tror att det är en del av vad en bra producent ska göra. När jag tyckte att det blivit bra kunde han säga: nej, nej du kan bättre än så. Vi hade små interna strider, men, vilket är lite irriterande att säga, så hade han oftast rätt. (skratt) Flemming är fantastisk när det kommer till inspelning för han kan det så bra. Det var en härlig tid för du fick inte bara ett bra ljud utan även goda historier under vägen. Spela in trummor samtidigt som du sitter och pratar om Rainbow och Queen, det är ganska kul. Dessutom hade vi Jacob Hansen som mixade albumet. I Danmark är han den bäste när det kommer till att mixa skivor. Det var tre riktiga mästare som gjorde allt för att soundet skulle bli så bra som möjligt. Vilket jag är riktigt tacksam för.

Så den bra mixen består av bra folk bakom och framför musiken?

Exakt. Och de i mitten, som jag, måste försöka hålla oss väl med dem. Det var en bra erfarenhet. Det tog lång tid att färdigställa plattan då jag hade mycket att göra ihop med Pretty Maids.

Om den här plattan blir en succé, kommer du då göra en till soloplatta?

För mig är det naturligt att skriva och spela in. Jag jobbar i en inspelningsstudio varje dag. Så varför inte, man kan aldrig veta. Skulle gärna göra det igen då jag haft en fantastisk tid när vi gjorde den här.