Philip Fritz sätter texten i fokus

Reklam

Philip Fritz släppte sin debutsingel 'Slå Dig Fri' i slutet av februari. Hans kommande album är producerat i den legendariska Nacksvingstudion av Isak Edh, och för kompet står musiker från bl.a. Håkan Hellström, Augustifamiljen och Strandvägen. Philip Fritz är född 1993 i Motala och bor numera i Göteborg. Under ett flertal festivaler 2016 stal han helt sonika showen för betydligt större affischnamn.

Du har gått på en vislinje i Kungälv, var det en del av någon estetisk linje?

Nej, det var på Nordiska folkhögskolan. Visskolan är en ettårig kurs med inriktning på scenisk tolkning och låtar där texten är det centrala. Men det är lite vad man gör det till. För mig var det mest att få träffa folk som gillar samma saker, att lira å skriva musik. Ett år utan att tänka på nånting annat helt enkelt!

Låter som en skön linje…

Ja absolut! Man blir väl någon slags trubadur. Ett kneg som arbetsmarknaden bara skriker efter, haha...

Har du förebilder som är trubadurer?

Tja, förebilder och förebilder. Jag är rätt så bred i min musiksmak. Allt från Lasse Dahlquist och Taube genom progg tlll punk och pop.

När jag sa trubadur tänkte jag mer på Cornelis Vreeswijk.

Han är självklart en idol för mig och jag förstår vad du menar med trubadurgrejen, haha. Lätt att glömma är ju dock att visan och trubadurer inte bara är några gubbar som Cornelis, Fred Åkerström och Taube utan det är ju i stort sett all musik som har texten i fokus, den är i allra högsta grad levande.

Kommer du ifrån en musikalisk familj?

Nja, inte direkt. (skratt). Jag vet inte riktigt varifrån jag har fått det. Det har dock alltid funnits ett stort musikintresse i min familj, men ingen som har spelat eller hållit på med det på något vis! Farsan har alltid snackat om att han skulle vilja spela gitarr, men han har aldrig grejat det, han lyssnar ju dock på musik säkert 20 timmar om dygnet skulle jag gissa på..

Så du är den första som slagit in på den banan?

Det kan man väl säga. Fast min farbror, Daniel, har faktiskt alltid spelat i olika band och så, vi spelade en del när jag var yngre! Jag köpte en melodica till min lillebror, och fasen vad han spelar på den, och han blir bättre för varje gång jag träffar honom.. annars så är det nog jävligt tondövt i min familj..

Nu höll jag på att citera ett elakt uttryck att de kanske borde bli punkare för de spelar hellre än bra…

Ha ha ja exakt. Men det var faktiskt punk som jag började lira när jag var 14, 15 år, hade ett punkband i högstadiet, och jag kan ju erkänna att jag inte prickade många toner då.

Var texterna även då på svenska?

Ja. Vi hann göra några få egna låtar innan vi la av, men annars lirade vi gamla punkklassiker av typ Ebba grön, Asta Kask och KSMB.

Din platta, kommer den släppas fysiskt eller blir det enbart digitalt?

Det blir på vinyl och digitalt. CD känns lite meningslöst. Det känns inte som nån köper det längre. Tror att dom flesta uppskattar en vinyl mer än CD idag, det går väl knappt att köpa CD-spelare idag längre? Det så klart en ekonomisk fråga också. Men det känns som att vinylen är på väg tillbaka. Kan bli som en souvenir från en spelning t ex.

Då tar du med dig skivor när du ska ut och spela?

Precis. Fast det hade ju varit smidigare med CD pga mina klena muskler...

Dina texter, bottnar dem i något egenupplevt?

Det gör dom absolut! Men det är ju självklart olika från låt till låt. Ibland är en låt ren ångesthantering, som den här singeln till exempel, den flög till mig direkt. Så är det ofta, men ibland kan en låt ta flera år, som ett pussel av olika rader jag har samlat på mig från olika tillfällen. Det blir oftast rätt så mörka texter i botten.

Har du någon titel på kommande skivan?

Jag har inte riktigt bestämt mig för det ännu, men jag tror att den nog bara kommer ha mitt namn som titel.

Musikerna som du haft med dig på singeln är de med på hela skivan?

Vi har plockat in musiker från olika konstellationer, men det är samma på i stort sett hela skivan. Det är bara på vissa låtar som det är lite olika. Och jag måste säga att jag är så otroligt stolt och tacksam för att ha fått hjälp av dessa enormt begåvade och fina människor. Det är dom bästa!

Om du ger dig ut och spelar kommer de att följa med då?

Nej. Det blir lite svårt då de har annat att göra, kanske i framtiden.. haha Jag håller på att sätta ihop ett band nu. Det blir olika musiker på skiva och live. Nu när jag har varit ute och spelat så har jag varit själv med min gitarr eller haft med mig min gode vän Olof Källström, som lirat med mig, han spelar bas på en av låtarna på plattan förresten. Det är det som är så tacksamt med mina låtar att det går att spela dem solo eller med full sättning.

Kommer det nån mer singel innan skivsläppet?

Ja det är så vi har sagt i alla fall. Det blir en mer fartfylld popdänga som jag har skrivit tillsammans med min fantastiske vän och producent Isak Edh. Jag har inget datum för när den singeln släpps, borde inte dröja så länge.. men plattan är tänkt att släppas senare i vår. Jag sitter och håller på med omslaget just nu.

Hur skulle du beskriva dig som artist och ditt scenspråk?

När man går upp på scen kliver man in i nån slags roll. Inte på det sätt som man gör när man spelar teater och spelar någon karaktär för man är ju fortfarande sig själv. Det krävs att jag får sitta nån timme och bara ladda upp innan jag kan gå upp på scen. För att palla med liksom. På scen är jag energifylld. Det händer att jag ibland har sönder någonting, typ att jag trampar sönder pallen eller så haha. Jag kommer inte alltid ihåg vad som har hänt. Jag försvinner in i nån slags drogdimma, för det är total lycka att stå på scen. Sen när man går av är det lätt att bli låg, då är det så fint när publiken finns där och kommer fram och pratar och ger mig så mycket kärlek. Att få vara på scen är det bästa som finns. Att få vara där, dela med sig och träffa sin publik, det är det som får mig att fortsätta lira..