Paul Gilbert aktuell med nytt material

Reklam

Paul lär ha fått sin första gitarr på sin sexårsdag. När han var femton år skickade han in sin musik till tidningen Guitar Players och hamnade i deras kolumn för okända gitarrister, Spotlight. Där delade han utrymme med den fyra år äldre Yngwie Malmsteen. Efter det har han spelat i banden Racer X och Mr Big innan han satsade på en solokarriär. 17 maj är det dags för Paul Gilberts nya album Behold Electric Guitar.

Om nya plattan som innehåller tolv låtar säger han:

”Just det! Jag påbörjar en tradition med giftiga rocklåtar. Get Out of My Yard, (Stick från min gård), Everybody Use Your Goddamn Turn Signal (Alla måste för fasiken använda sina blinkers), Enemies in Jail, (Fiender i fängelse) och Atmosphere on the Moon (Stämningen på månen) (en låt om att flytta till månen för att slippa musik med auto-tune här på jorden) är melodiska svador från mina senaste plattor.

Things Can Walk to You (saker kan promenera till dig) är sista låten på min kommande platta Behold Electric Guitar och trots att det är en instrumental låt bygger melodin på mina senaste giftiga texter.

Vi tar det från början.

Ett av mina mål med att flytta till Portland var att bosätta mig i ett område där jag kunde promenera dit jag ville (walk to things). Jag såg fram emot min dagliga motion genom att gå till den lokala restaurangen och butiker och samtidigt få frisk luft. Jag hittade en hemsida som hette Walk Score som graderade “promenaditeten” för vilken adress som helst och mitt område fick höga betyg och verkade perfekt.

Det visade sig att “promenaditeten” inte bara lockade till sig motionerande musiker men även hemlösa med sina varuvagnar överfyllda av bråte som lämnade efter sig mängder av injektionssprutor.

Det fick mig att säga till en vän: “när du går till saker…kan sakerna gå till dig!”

Så när du lyssnar till min vänliga melodislinga på slidegitarr och vill lägga till ytterligare en dimension av giftiga tankar så nynna med i den första versen:

Well, I bought my house for the high Walk Score
There’s a café, and a pizza, and a grocery store
What I didn’t realize
But I’m finding out is true
When you can walk to things
Well, things can walk to you

Jo jag vet att det är okänsligt att kalla någon för ett “ting” (även om de stjäl mina registreringsskyltar och krossar bilens rutor för att få tag i min sons ryggsäck). Jag är övertygad om att alla sitter inne med en liknande upplevelse. Men inte alla har haft lyckan av att förvandla upplevelsen till en låt. Jag är lyckligt lottad.

Så jag använde musikens kraft till att omvandla ett spydigt raljerande till en innerlig melodislinga och ett gitarrsolo som bara lyfter och lyfter tills det förtjänar sin plats som min plattas sista uttryck.

Några av mina andra giftiga låtar erbjuder inte bara ett problem men även en lösning.

Problem: Människor använder inte blinkers.
Lösning: Använd era jävla blinkers.

Problem: Musik med auto-tune irriterar mig.
Lösning: Anpassa månen så att jag kan flytta dit för att komma ifrån musik med auto-tune.

Things Can Walk To You erbjuder ingen lösning eftersom jag inte har någon. För er som kämpar så önskar jag att jag hade ett svar. Om jag kunde hjälpa hemlösa genom att visa dem hur man spelar olika bluesskalor i dur och moll kunde jag antagligen göra något positivt men jag antar att de behöver en helt annan typ av stöd.

Så tills dess kommer vi alla att tuffa på och andas in den friska luften och om det är bluesskalor du har behov av så finns jag här för dig.”