Ottar Big Hand Johansen

Reklam

Denne countryartist var från början backhoppare men blev sedermera en folkkär artist. Redan under 80-talet hördes han i Karlskoga radion och spelande också in sin musik i en Örebrostudio. 13 soloalbum senare är han åter på plats i Karlskoga och underhåller på Countryfestivalen i Lunedet den 9 juli, vi pratar givetvis om Ottar “Big Hand” Johansen...

Foto: Gitte Johannessen / NTB

Berätta, vem är Ottar Big Hand Johansen?

Javisst! Jag har ju en del fans i Sverige… jag har spelat countrymusik i femtio år och släppte ett album ifjol som heter Fifty Years On The Road som innehåller nyskrivet material. Så jag är en sångare, gitarrist, kompositör, skivproducent och musikförläggare, you name it! Ha ha! Mitt första album kom ut 1970 i Norge och det var med en låt av Merle Haggard som heter Okie From Muskogee och på norska hette den Bonde I Fra Byggda och den blev en jättesuccé!

Du har också vunnit spelmanspriset i Norge två gånger…

Ja det stämmer, jag har under åren fått många nomineringar och funnits med i det övre skiktet länge. Jag har även hunnit vara över i Nashville, Texas och turnerat i nordstaterna i USA. Så det har varit ett intressant liv med spelningar tillsammans med Waylon Jennings, Willie Nelson, Johnny Cash, Kris Kristofferson och en del andra.

Min första turné i Sverige var 1969 och då var jag sångare och gitarrist tillsammans med Ray Adams när han firade sitt tio års jubileum i de svenska folkparkerna, så det var mitt första möte med Sverige…

Du är aktuell inför Country Festivalen i Lunedet den 9 juli. Berätta om uppsättningen och vad kommer vi att få se och höra?

Vi kommer i stort sätt att köra egna låtar, lite utav en Big Hand guldshow! Ha ha… Men vi kommer också att dra ett par riktiga klassiker, men mycket eget material det blir det!

Country Festivalen Lunedet

Med rätt låt, skulle ni då kunna tänka er att ställa upp i melodifestivalen?

Nej. Den tiden är förbi för min del! Jag har inget att bidra med där, det är mer en östeuropeisk diskotävling så min musik passar inte där…

Vilken var din första köpta LP-skiva?

Oj! Ja du vet att jag är ju uppvuxen på ett litet ställe och det var svårt att få tag i skivor… Men min pappa hade ju några plattor och jag lyssnade mycket på dem, det var bland annat Sven-Ingvars… Men jag började ju att spela gitarr tidigt själv under 60-talet. Innan det var jag idrottare… Backhoppare faktiskt, jag var Norges svar på Boklöv ha ha ha!

Ett varmt tack till Ottar Big Hand för din tid! Vi ser fram emot att se och höra dig på Country Festivalen i Lunedet den 9 Juli och passar på att hälsa dig välkommen till Värmland!