Orions Belte – tre norska stjärnor

Reklam

Är det blues? Är det world music? Är det underground pop? Välj själv. Att sätta en etikett på sin musik är inte viktigt för grabbarna i Orions Belte. Det  är bra och det räcker så. Då bandet snart släpper sitt album Mint (den 14 september) hörde vi av oss till dem och fick svar på några frågor av Øyvind Blomstrøm.

Syftar namnet Orions Belte på att ni är tre stjärnor i bandet?

Namnet kommer ifrån den norska kultfilmen ”Orions Belte” från 1985. Men det passar absolut bra att vara tre stycken i bandet med tanke på stjärnbilden, hehe.

Hur startade Orions Belte?

Det startade med att jag och bassisten Chris Holm var ute på turné som musiker i ett kompband för en norsk sångare. Med många timmar i bil lyssnade vi som vanligt på en massa musik och upptäckte att vi hade mycket gemensamt. Vi båda diggade mycket instrumentalmusik, och då kom idén om att starta ett sådant band. Jeg hade en del material liggande, och Chris hade spelat mycket trumslagare Kim Åge Furuhaug, så då var vi plötsligt i gång.

Gillar ni boxning med tanke på låten Joe Frazier?

Ja, jag har en farbror som är väldigt intresserad av boxning, så jag har sett boxningsfilmer, matcher och dokumentärer från det att jag var ganska liten och på besök hos honom under semestrar. Det är en fascinerande sport, och jag tycker att Joe Frazier är en speciellt fascinerande figur då han var så nära att slå Muhammad Ali flera gånger, och en av väldigt få som faktiskt slog  honom över huvud taget. Underdogs i sport, musik och film har alltid varit något som intresserat mig.

Vilka är era förebilder?

Vi är inspirerade av en otrolig blandning av musik, allt från surf, western swing, väst-afrikansk rock från 70-talet, brasiliansk soul osv osv. Jag har inte så många riktiga idoler, men en skiva som jag lyssnat väldigt mycket på är Manuel Galban och Ry Cooders ”Mambo Sinuendo”. Annars så finns det en massa bra instrumentalband nu för tiden som gör mycket bra i annorlunda genrer, t ex norska Elephant 9, BadBadNotGood eller Khruangbin.

Blir det nån turné efter albumsläppet och kommer ni i så fall ta er över gränsen till oss?

Det blir några konserter i Norge runt albumreleasen, och så hoppas vi att vi får spela en massa framöver. Vi kommer självklart till Sverige så fort vi kan, det vore toppen.