Mustasch låter sig inte tystas

Reklam

20 års jubilerande hårdrocksbandet Mustasch släpper snart sitt nya album Silent Killer. I väntan på det kan man lyssna på de tre singlar som banar väg för det som komma skall. Vi fick oss en pratstund med sångaren Ralf Gyllenhammar.

Nu är ni ute på turné med tre singlar i ryggen, men hur känns det att ha ett helt album som väntar på att släppas? Är man inte sugen å spela fler av låtarna när man är ute?

Det är ingen idé att testa låtar som ingen har hört. Man vill spela dem, men man får hålla sig tills skivan kommer ut. Samtidigt tycker jag att det är roligt att pytsa ut lite efter hand så folk får veta åt vilket håll det lutar. Jag tror vi ska släppa en singel till innan skivan. Det är lite annorlunda nu när man kör på nätet.

Det blir mest digitalt?

CD skivan är helt död nu. Inte ens tyskarna köper CD skivor längre. Utan det är digitalt och vinyl som gäller.

Så ni kommer släppa er skiva på vinyl?

Ja. Vinyl är roligare då man får ett rejält omslag.

Titeln på kommande skivan, Silent Killer, vad står det för?

Det var nån som skojade om att Silent Killer är när nån lägger tysta bakfyllefisar i bussen. Såna som får folk att rusa till toaletten och kräkas. (skratt) Det är en låt som heter så på skivan. Den kom sig av att jag drömde en mardröm och så vaknade jag å tänkte att det är nån här i rummet. Hjälp! Sen är det en tuff titel, Silent Killer.

På singeln Fire hade ni med Hank von Helvete, är det nån du känner sen tidigare?

Nej. Det var skivbolaget som tyckte att vi skulle göra något roligt med en gästartist. Då sa jag att vilken bra idé, det har vi aldrig haft tidigare. Man vill förnya sig lite. Då funderar man på vem ska man ta med? Då säger de från skivbolaget att det har vi redan listat ut. Wow det hade man inte kommit på själv.

Har du lyssnat på honom och Turbonegro förut?

Man har alltid varit förtjust och beundrat dem. För Hank gör verkligen det som faller honom in. Vi har ibland spelat på samma festivaler genom åren.

Och man vet aldrig vad som händer?

Nej, han är en rolig typ.

Men man kan inte vara helt säker med dig heller vad som kommer att hända…

Nej, vi är som två bröder. Stackars de föräldrar som hade fått båda oss två.

Det är du och Mats som är kvar från början i bandet, skulle man då kunna säga att det är ert band?

Vi gör det här ihop, men det finns en uttalad chef. Och det är inget fel med det. Som exempel, när vi ska gå på krogen och folk säger: det finns ett Vip bord med ett rött band runt åt er. Sånt avskyr jag. Vad är det för jävla skit. Jag är ju bara en normal typ som alla andra. Det är bara det att jag står på scen. Jag är ju inte kungen eller statsministern. Utan vi är ett kollektiv, men någon måste fatta ett beslut. Jag tar in allas åsikter och får in ett beslutsunderlag. Vi gör en låt som jag tycker är bra och så säger de andra tre att den är helt kass, då viker jag mig givetvis.

Så det är ingen diktatur utan mer en demokrati?

Vi kan säga så här, det är en demokrati med en diktator. Jag har utslagsrösten.

Foto: Made By Rodolfi

Hur kom ni fram till namnet Mustasch?

Det var för 20 år sedan. Vi plockade ihop skivor efter en fest. Jag och den förste gitarristen bodde tillsammans då. På den tiden var det vinyl, så det låg skivor överallt. När vi la ner skivorna i konvoluten så upptäckte vi att i varenda favoritband var det minst en medlem som hade en stor 70tals mustasch.

Hade du själv mustasch på den tiden?

Nej. Först hade jag bara polisonger.

Du spelar gitarr, piano men lär även spela dragspel?

Ja, fast det gör jag bar på typ midsommarafton.

När ni körde Änglahund på Mello, kände ni nån rädsla för att bli jämförda med Black Ingvars då?

Nej, absolut inte. Det beror på hur vi hade framfört låten. Vi testade en gång att bara köra den rakt av och då lät det Black Ingvars. Så jag sa det här går inte. Utan jag gjorde om den helt. Vilket slog väl ut. Den är jättepopulär på spelningarna. Och alla kan låten.

Var det svårt att få med Hasse Andersson som hårdrockare?

Han tyckte att det var jätteroligt. Det var helt otroligt för det ringde folk in som trodde att det var ett bidrag. Varför kan man inte rösta på Änglahund låten? Den hade säkert vunnit.

Hur är livet när ni ligger ute på vägarna?

I Sverige så kan man bara spela på fredag och lördag. I t ex Tyskland spelar man från tisdag till söndag. Det blir bara en dag ledigt. Då är det intensivt kan jag lova dig.

Det måste bli långa sträckor att åka.

Tyskland är bra för där är det högst 30 mil mellan varje spelning. Men som nästa vecka då ska vi spela i Uppsala på fredag och Skellefteå på lördag. Det blir en bit att köra. Fast vi har möjlighet att sova i vår turnébuss under natten. Så det är väldigt smidigt. Tyvärr blir det ingen riktig sömn när man sover i bussen. Man spelar sent. Jag går och lägger mig först. Dricker ingenting. Men man somnar inte förrän klockan tre. Sen vaknar jag åtta. Så det är inte optimalt, men allt för konsten. Sen är det soundcheck vid två, tre. Sen somnar jag åtta och sover en timme. Sen gigar man.