Luiza Formenius vision är att få yngre att lyssna på opera och klassisk musik

Reklam

Luiza Formenius är i grunden klassiskt skolad sopran, född i Stockholm och uppvuxen i Dubai, där hon är en av de mest originella artisterna i regionen. Luizas styrka ligger i att sudda ut gränserna mellan pop, opera och klassisk musik. Hon tog sin examen på Trinity Guildhall i London och har sjungit på scener över hela världen. Luiza skapar modern popmusik när hon tolkar klassiska stycken.

Kan man kalla dina låtar för popopera?

Det kan man göra. Det är klassisk musik med popinfluenser som vi har fokuserat på.

Du började som sopran…

Precis. Jag har pluggat klassisk musik sen jag var 12 år. Då med sångpedagog. Nu har jag börjat blanda klassisk musik med mer moderna influenser.

Hur kom det sig att det blev just opera du började med?

Mina föräldrar har alltid varit intresserade av opera och de tog med mig som barn till konserter, operor osv. Sen så lyssnade vi på den typen av musik hemma. Så det var alltid något som jag var intresserad av.

Men det är lite annorlunda musikinriktning som tolvåring kan jag tänka mig.

Absolut! Mina kompisar i skolan tyckte inte att det var supercoolt att jag var operasångerska, men jag tyckte om det.

Mycket av opera är väl på italienska…

Det är mycket italienska, franska och tyska.

Är det språk som du behärskar?

Jag pratar både franska och italienska. Och förstår tyska, men pratar det ej.

Tänker att det annars blir svårt att lägga ner sin själ i låtar om man inte har full koll på språket med dess nyanser, dubbelmeningar osv.

Jo, men operor har en berättelse så även om man inte pratar de språken så kan man översätta och förstå p.g.a. av att det är en story. Men det hjälper absolut att kunna de språken som man sjunger på.

Dina två singelsläpp, hur kom det sig att du valde just de två låtarna?

Jag växte upp med att lyssna på de låtarna. Den första som är från operan Carmen (Rebel Bird). Carmen har alltid varit en av mina favoritoperor. Tycker att berättelsen är jättebra och musiken är helt fantastisk. Jag hade den här idén för den låten i många år innan vi spelade in den. Den kom naturligt som den första singeln. Med Dream A Little Dream var det så att jag ville experimentera och prova mig fram lite med en jazzlåt som jag tycker så mycket om.

Vad säger din gamla lärare om din behandling av dessa klassiker?

Hon har faktiskt sagt att hon tycker det är superpositivt. Min vision har varit att få en yngre generation att lyssna på opera och klassisk musik. Att ge det en chans. Så fort de hör opera eller klassisk musik så tycker de att det är tråkigt. Det är klart att det kommer alltid att vara någon som tycker att det är för modernt eller för annorlunda, men än så länge har vi haft ganska positiva reaktioner på låtarna.

Har du skrivit något eget material?

Lite grand. Men nu vill vi fokusera på att släppa låtar som folk känner igen från den klassiska världen. Kommer troligen släppa några originallåtar inom en inte för avlägsen framtid.

Hur många låtar blir det på din kommande EP och när kommer det att släppas?

Fem stycken låtar och det kommer i april.

Blir den enbart digital eller blir det även en fysisk utgåva?

Vi kommer även ha CD skivor. Det är många som efterfrågar det.

Hittills när du varit ute och sjungit så har det inte varit med dina egna tolkningar…

Nej, hittills har det bara varit vanlig opera och andra klassiska låtar. Men det kommer om två månader typ. Det är jättespännande. Jag håller på och jobbar med det nu. Jag förbereder uppträdanden och så får vi se om det blir en turné i Europa eller om det blir mest Sverige och Mellanöstern. Det är inte bestämt än.

Du ingår i ett nätverk som heter Diva Dubai…

Nej, det var medans jag pluggade och hade musikpedagog i Dubai. Då var jag del av en grupp på tio eller tolv tjejer som uppträdde ganska ofta. Men det rörde sig mest om klassisk musik, opera och lite musikaler.

Man hör ibland uttrycket ”operadiva”, vad står det för?

När man använder ordet diva i operavärlden står det för en respekterad sångare med en fantastisk röst. Det är någon som har jättetalang och är välrespekterad inom branschen. Jag vet att i popvärlden så är det inte nånting positivt. Så det är lite annorlunda tolkningar av det ordet.

Så ordet är kanske besläktat med ”divine”?

Maria Callas, en av de mest kända sopranerna i hela världen, hade smeknamnet La Divina. Jag tror att det är därifrån ordet diva kommer.

Nu har du fört in popinfluenser i operastycken, men har du nån gång gjort en renodlad poplåt?

Nej. Inte än. Om jag kommer att göra en poplåt så kommer den att ha klassiska influenser. Det är det som jag är fokuserad på, att få fram det klassiska som jag har lärt mig. Få folk att bli intresserade av det klassiska och börja tycka om att lyssna på det.