Kalle Moraeus en folkkär musiker

Reklam

Han är en av Sveriges mest folkkära musiker och programledare från TV med en fantastiskt lång resumé. Nu på lördag står han tillsammans med Orsa spelmän för första gången på scen i dessa tävlingssammanhang. Vi talar naturligtvis om Kalle Moraeus och den tredje deltävlingen i Sveriges längsta glitter gala; Melodifestivalen!

Kalle har precis landat i Malmö och vi når honom på flygplatsen bland ett sorl av människor, låtskrivare, textförfattare, spelmän och instrument.

Foto: Kristoffer Jansson

Kalle, berätta lite om ert bidrag…

Ja, det är Thomas G:son som har skrivit låten och det är Alexzandra Wickman som skrivit texten. Låten heter Min dröm och är ganska svenskfolkmusiksbaserad.

Vad vet du om dina motståndare under lördagens deltävling?

Egentligen inte så mycket mer än att det är trevliga människor. Martin Almgren känner jag ju men det är en massa andra nya bekantskaper som jag inte har koll på, men Martin och Jessica Andersson känner jag ju sen tidigare.

Har du hunnit lyssna på de bidrag som redan gått vidare till finalen?

Ja, förra helgen. De är de enda jag har hört. Den första deltävlingen såg jag inte för då var jag i Nashville och jag försöker ju ändå att koncentrera mig på mitt. Förra veckans resultat var ändå ganska väntat, det var en hög igenkänningsfaktor på de låtarna. Det var stora idoler för kidsen.

Hur är det med tävlingsnerverna?

Nej, jag är fullständigt befriad från allt vad vinnarskalle heter så jag har inga som helst tävlingsnerver. För mig är det bara musiken som gäller, sedan tycker inte jag att det är vi som tävlar, utan det är publiken som tävlar. Vi går ju upp och spelar våra tre minuter, sen kan vi inte göra så mycket mer.

Jag måste bara få fråga dig, hur kom det sig att du hade Yngwie Malmsteen som gäst i ditt program Moraeus med mera?

Det var en dröm från min sida att ha med honom. Han åkte speciellt hem till Sverige för att vara med i programmet och åkte direkt tillbaka efteråt. Vi är lika gamla, så när som på två veckor och det var väldigt trevligt att sitta och prata med honom. Jag är nämligen med på en av hans första skivor, skiva nummer tre Trilogy från -86. Så vi har känt varandra ganska länge, han är ju fullständigt unik som gitarrist och har ju nästan uppfunnit den där stilen. Det blev ett väldigt jubel när han skulle vara med.

Sista frågan, vilken var den första LP-skivan du köpte i ditt liv?

Jag fick den i julklapp när jag var fem år och det var Beethovens 5e symfoni med Herbert von Karajan, den spelade jag och lyssnade på väldigt mycket under många år.

Stort tack och lycka till Kalle Moraeus och Orsa Spelmän!