Jesper Sjöberg – en mångsidig artist

Reklam

Jesper Sjöberg är en mångsidig artist som spelat i många av de stora musikalerna i Sverige. Under sina 13 år som artist har han medverkat i ett stort antal musikaler i både Sverige och Danmark (Jesus Christ Superstar, Sound Of Music, West Side Story, Buddy Holly, Flashdance och Jersey Boys m.fl.) och som skådespelare i flera TV-sammanhang. Under namnet Jesper S träder han nu fram med egna musiken som legat honom nära under en längre tid. Han leker med sin dotter när vi ringer upp.

”Jag får se om hon kan underhålla sig själv en liten stund”.

Annars får hon väl vara med på ett hörn på intervjun. När vi nu var inne på lite om din dotter så slår det mig att du har gjort en låt som heter ”You and I

Ja precis, den kom ut förra året. Och har spelats i radio och spelas fortfarande lite här och var. Den går att lyssna på via de vanliga streamingtjänsterna.

Kommer den att ligga med på ditt kommande album?

Den kommer finnas med, men skivan kommer vara mer soul influerad. Så den kommer att göras i en annan version. En album version. Jag vill hemskt gärna ha med den då det var den första singel som jag gav ut och då den handlar om min dotter.

Ja då blir det lite speciellt…

Ja den var väldigt speciell. Jag har velat ge ut låtar i femton år men det har aldrig känts som att jag har hittat riktigt rätt kanal för mig själv. Men nu bara flödar idéerna och så har jag slutat censurera mig själv också. Det känns väldigt skönt just nu. Det bara kommer. Första skivans låtar är färdigskrivna och nu har jag börjat skriva på nästa. Vilket är skönt. Det är bara att ta emot allt som kommer flygande och försöka samla ihop det.

Foto: Marcus Helmer Gustafsson

Jag lyssnade på din nya singel, ”Try”, vilken var lågmäld och finstämd.

Ja, den är lite lugnare. Det blir mer den stilen på skivan. En annan känsla.

Och det är en kärlekssång?

Ja, du hör ju vad du hör och det är inget fel med det. Det är det som är det fina. Förr kunde jag nog tänka att jag var tvungen att skriva så folk förstod vad jag menar eller vad jag tänker. Men på senare tid har jag tänkt mer att folk får känna vad de vill. Man gör ju så själv när man lyssnar på musik. Man anpassar det till sitt eget liv. Men visst är det lite av en kärlekssång på ett sätt samtidigt som det kan handla om ensamhet och hur man hanterar saker som händer i livet som man inte riktigt vet vad man ska göra med. Så det är en blandning av kärlekssång och vardagen.

Först när jag såg titeln så undrade jag om du hade gjort en sång om att nu skulle du prova att stå på egna ben som soloartist.

Nej, det är inget som jag tänkt på så. Men det är fritt fram och välja lite. Men det är skönt för när man skriver vill man skapa någonting. Men det blir ju svårt att skapa något för någon annan. Så det är skönt när man kan kanalisera det man får i huvudet. Och sen försöka få ner det, få ut det på något sätt. Ibland är det bara någon text som kommer liksom och då vet inte jag alltid vad den betyder. Sen får man se vad det blir av det till slut. Men låten ”Try” var mycket om att hitta lugnet i ensamheten och att varje dag, även om det är svårt, försöka kämpa vidare. Och försöka se det positiva i saker som känns nattsvart. Det är ganska mycket sånt på kommande skivan. Den är väldigt reflekterande om saker som hände i mitt eget liv som gjorde att man kom till insikt att saker är förgängliga. Man vet inte hur länge man är i ett visst stadie i livet, så man får passa på och njuta och göra det bästa av allting.

Har skivan fått sin titel ”The Journey” då det är som en resa i ditt liv?

Ja verkligen. Under förra året hände väldigt mycket som gjorde att jag kände att jag behövde göra en annan resa för att bli starkare och gå mot nya mål. Det var egentligen så det började. Sen var jag tvungen att komma på en titel också, Det gjorde att jag fick express tänka vad albumet gick ut på. Varför jag spelade in det nu och vad det hela handlade om. Då kom den titeln ganska snabbt.

Kommer du släppa någon mer singel innan skivan släpps?

Ja det kommer att komma en duett i februari som vi håller på med just nu. Sen kommer jag även att ge ut en jul låt. Men det är inget som jag gör någon stor grej av. Men jag ville att det skulle finnas en nu lagom till julturnén. Det är en gammal klassiker och jag ville ha en sån då jag aldrig spelat in någon jullåt tidigare. Men där framme i februari siktar vi på att ge ut den på Alla hjärtans dag. Det är en låt som handlar om olycklig kärlek. Vilket känns passande då det är en lite speciell dag. En märklig dag. Kommersiellt och gulligt på många sätt. Sen är det lite ensamt. Är som en mini jul om man är ensam. Det blir väldigt markant även om man hör folk som säger att det är inget de bryr sig om. Sen när den dagen väl kommer och folk umgås kan det bli väldigt ensamt för många även om de tänkt att det bara är en kommersiell högtid. Därför tänkte jag att det var en bra releasedag för den låten som handlar om att vilja ha någon som man egentligen känner att man inte få. Någon som är outside your leuge. Så det är en duett där två personer sjunger om att de skulle vilja ha den andre utan att de vet om det själva.

Du ska även ut på en turné med ”Julen är här”. Kan du berätta lite mer om den?

Det är kusinerna Peter Johansson och Matilda Grün som ligger bakom. Peter har gjort ”Champions of rock” bland annat. Matilda har jobbat mycket i Tyskland och Österrike. Vi tre gick i samma skola -97, Musikteaterskolan nere i Bjärnum i Skåne, sen gick vi tre på balettakademin i Göteborg. Sen har de haft sin grej. De kör sommarkonserter varje år utanför Norrköping som är slutsålda en timme efter biljetterna släppts. Och sen har de gjort julturnéer. Det här blir deras sjunde. Jag var med förra året som gästartist. Det funkade väldigt bra förra året. Det blir en blandning klassisk till jul rock´n´roll. Sen ska jag väl tillföra lite humor, lite oväntade inslag. Så det blir en härlig blandning där vi fokuserar på att det ska låta väldigt bra och proffsigt men samtidigt inte bli pretentiöst och spänt. Premiären blir på China teatern i Stockholm och avslutar vi på deras hemmaplan i Norrköping med tre fullsatta Louis De Geer hallar. Det blir kul.

Foto: Marcus Helmer Gustafsson

Du har även varit med i tv produktioner?

Jag har varit skådis och gjort mindre roller i drama produktioner för några år sedan. Fast främst har det varit humoristiska inslag. Till exempel i en humorserie som hette ”Högklackat” som gick i Svt för ett par år sedan, med Petra Mehde och Anna Blomberg. Då gjorde jag olika karaktärer. Sen var jag även med i ”Morgonsoffan” plus lite i TV4, ”Cirkus Möller” . Så det har varit lite sådana grejer. Fast det första var nog för femton år sedan i ”Sikta mot stjärnorna”. Det var första tv produktionen jag gjorde.

Sen har karriären rullat på?

Ja, fast det har mest varit scen jobb ock konserter. Teaterföreställningar har det blivit mest, så nu känner jag att jag vill spela in mina låtar, ge ut det och få spela det live. Jag har väntat för länge på att den här känslan ska infinna sig. Då jag gillar det jag skriver, vill jag även nå ut med det på något sätt. Sen är det så enkelt nu för tiden. Om man känner att man kan skriva och har något att komma med så är det enkelt att ge ut det. Man behöver inte ha något skivbolag eller förlag utan man kan nå ut med det i alla fall.

Det är väl fördelen med det digitala?

Ja, det är en väldigt stor fördel. Jag har märkt nu att man kan se var någonstans i världen de finns som lyssnar på ens låtar. Det var bland annat i Brasilien, Schweiz och Australien.

Då vet du var turnén ska gå?

Ha,ha. Tanken är att när skivan kommer ut ska jag ut och spela den bara rakt upp och ner. Och se vad som händer. Så får vi se.

Kommer skivan släppas i fysik form?

Ja den kommer att tryckas upp. För dem som uppskattar det fortfarande. Jag är en av dem som tycker att det är väldigt trevligt att ha nånting i handen. Får se om även text ska finnas med då jag uppskattar det själv. Då man kan hänga med texterna. Men vi får se. Det kommer dock bli en cd.

Vi tackar Jesper för att vi fick ta av hans tid och sänder även ett tack till hans dotter som lät oss låna hennes far.