Henrik Åberg har snöat in på Elvis

Reklam

Henrik Åberg är en av Sveriges i särklass främsta Elvistolkare. En ny decemberturné med ”Elvis Christmas” stundar. Turnén har vuxit sig större och större, blivit populärare från år till år och hyllas av både publik och i media. I år gästar turnén 12 orter runt om i landet. De som hört Henrik Åberg tolka ”Kungen” vet att det blir mäktigt, stilfullt och med den riktiga känslan. Henrik blev känd över en natt när han 1995 vann TV4:s ”Sikta mot stjärnorna”! 

Det blir en turné för åttonde året..

Precis. För åttonde året så minns vi Elvis. På vissa orter har vi med lokala körer. Det är en föreställning som blandas med Elvis gospellåtar, jullåtar och lite traditionella jullåtar. Sen så berättar vi lite grand om Elvis liv, karriär och så vidare. Det brukar bli en väldigt stämningsfull konsert.

Är det en blandad publik som kommer?

På de här julföreställningarna brukar det vara en ganska blandad publik. Det finns all ifrån inbitna Elvis fans till de som bara tycker det är fint att gå på en julföreställning. De brukar vara från unga år upp till pensionsåldern, nästan hela åldersskalan finns representerad i publiken många gånger.

Du sägs bjuda på lite nytt och några överraskningar…

Vi brukar varje år ha ett inslag där vi bjuder på något nytt och även att musikerna får presentera sig själva lite grand. Vi har två framstående musiker som varit med sju år av åtta. Mikael Westman på gitarr och han är även sångare. Han brukar få bjuda på något smakfullt, spännande och nytt varje år. Sen har vi PJ Altin på piano. De här båda killarna är även multimusiker. Sen så har vi en basist som heter Anders Sjöling. Det är en liten sättning av musiker, men det brukar bli stämningsfullt och fint. Det blir stor plats för sången och rösterna får utrymme att komma fram.

Då ni spelar i olika lokaler så blir det variation för dig…

Det blir variation på lokal, akustik och miljöer. Från kyrkor till stora scener. Det är väldigt omväxlande. Låtmässigt blir det också variation från lugna ballader till svängiga låtar. Vi gillar att brassa på lite grand med rappa och snärtiga låtar som en kul fläkt i musikutrymmet.

Du smyger inte in någon egen låt i repertoaren?

Jo faktiskt. Jag har en egen låt med i år. 2014 släppte jag mitt första julalbum där jag har med en egenskriven jullåt, ”Christmas Is Here”. Den är det lite Elvisstil över den. Det tenderar att bli så när jag skriver låtar själv även om jag gjort några i annan stil.

Du var inte så gammal när Elvis gick bort…

Nej, jag var bara tio månader. Jag föddes 76 och han gick bort 77. Så jag har inget minne av honom så där. Aldrig sett eller hört honom live eller följt honom på avstånd från Sverige som många gjorde. Jag gissar att mycket av hans musik spelades ganska friskt på radio och på TV. Vill minnas att ända upp i tonåren visades hans filmer en a två gånger på SVT per år. Hans väsen gjorde sig snabbt känt i min värld. Jag började som dragspelare som ung och spelade folkmusik. Jag lyssnade på mycket musik och det blev mycket Elvis. Jag förstod ganska snart att han var den största artisten. Det var dit alla siktade. En av de första låtarna jag lärde mig spela på dragspel var ”Love Me Tender”. Den var tacksam att spela.

När gick du från dragspel till sång?

I femtonårsåldern. Då upptäckte jag att jag hade röstlikheter med Elvis.

Har du någon favoritlåt med honom?

Det finns en låt som jag aldrig tröttnar på att höra. Jag vet inte riktigt varför. Det är i grunden en Chuck Berry låt som heter ”Promised Land”. Den är både rolig att sjunga och framför allt fantastisk rolig att höra. Spelar nästan inte någon roll i vilken sinnesstämning man är i så blir man alltid glad när man hör den låten. Den har av någon anledning satt sig starkt hos mig.

Har du den med i repertoaren?

Nej, men jag brukar spela den ibland på vissa shower där det finns utrymme och där det behöver blåsas på med en extra upptempolåt. Men jag har inga planer att ha med den på julkonserterna. Inte så ofta jag spelar den live och det är kanske därför jag tycker den är så kul att höra.

Har du även något planerat för nästa år?

Nästa år firar jag 25 år som artist. Då är det diverse konserter som ska avverkas. Det blir shower som slår an lite på mina 25 år i branschen och dessutom så skulle Elvis ha fyllt 85 år om han hade levt. Almanackan fylls på med turnéer under våren och konserter under hösten.

På ditt album, Den du en gång var, har du både svenska och engelska texter…

Där har jag plockat med några Elvis låtar, men även lite andra countrylåtar. Även en duett med en finsk sångerska som heter Helen Nyberg. Tog även med en låt från mitt debutalbum som heter Mannen vid havet. Den har genom åren växt och ligger mig varmt om hjärtat. Jag gjorde en nytolkning på den. En stillsam akustisk tolkning. Sen har jag med en låt som jag skrev tillsammans med min sambo, ”Sov lilla ängel”. Min sambo skrev den med engelsk text från början. Då hette den ”Sweet Little Darling”. Titelspåret ”Den du en gång var” är skriven av Tomas Enroth som skrev den till sin far som gick bort ganska hastigt. Han skrev den som en begravningsvers, sen tonsatte han den och spelade upp den för mig. Det blev sen en singel och fick nu vara titelspåret på albumet. Det är ett album vi är stolta över.

Har du något kul eller udda turnéminne du kan dela med dig av?

Det var kul att turnera med basisten Rutger Gunnarsson. Han jobbade jag nära med under mina första år i branschen. Han har influerat och lärt mig mycket. Han var producent för mina första två debutalbum. Tidigare var han även ABBAs gamla basist. Han skrev stråkarrangemang och spelade bas på deras skivor och live. Det var en stor man vilket jag inte förstod då jag jobbade med honom.

Ett annat kul minne var för två år sedan med den här turnékonstellationen när vi åkte till Norrland med dubbfria däck. Då körde vi fast på flera ställen vilket var ganska kul. Sen åkte vi söder över och då gick det bättre.

Turnéplan: ”Elvis Christmas” 2019:
6 december BORÅS, Gustav Adolfs kyrka
7 december HÖGSÄTER, Högsäters kyrka
8 december VÄRNAMO, Gummifabriken
9 december VARA, Vara konserthus
12 december KATRINEHOLM, Floda kyrka
13 december GÄVLE, Gävle teater
14 december HAGFORS, Hotell Monica
15 december ENKÖPING, Vårfrukyrkan
18 december HÄSSLEHOLM, Kulturhuset
19 december EKSJÖ, Eksjö kyrka
20 december KUNGSBACKA, Kungsbacka teater
21 december GÖTEBORG, Annedalskyrkan

(Med reservation för eventuella ändringar)