Från discodansare till fulländad countryartist

Reklam

Den här tjejen har sedan starten på sin solokarriär vid millenniumskiftet gjort fyra album och turnerar dessutom flitigt både i Sverige och utomlands. Den senaste skivan Roots & Memories har fått fantastiska recensioner och innehåller coverlåtar som en hyllning till de artister som gett inspiration. Med på plattan finns tre duetter tillsammans med Dale Watson, Justin Trevino och Bobby Flores, vilka skvallrar om att även de välkända och stora countryartisterna “over there” ger sitt godkännande. Det har alltid varit countrymusik för Cina Samuelson, men som tonåring dansade hon sig svettig till diskolåten YMCA. Svip.se hade förmånen att slänga några ord med den sprudlande glada countrysångerskan inför Countryfestivalen i Lunedet, Karlskoga den 9 juli…

Foto: Emelie Samuelsson

Berätta, vem är Cina Samuelson?

Javisst! Jag är en kvinna som har hållit på med countrymusik under många år. Jag startade som tonåring i ett band som hette Freetown Highway (som vann Country SM 1988) och sedan år 2000 så har jag jobbat i eget namn då som solo akt och gör fortfarande.

Du är aktuell inför Country Festivalen i Lunedet den 9 juli. Berätta om uppsättningen och vad kommer vi att få se och höra?

Jag kommer att jobba med husbandet och vi kommer att bjuda på låtar från mina skivor, jag har gjort fyra plattor. Tre med egna låtar och den senaste är en typ av hyllningsskiva med gamla låtar från artister som jag lyssnade på som barn och som fick mig att börja med country. Så det blir en blandning utav det som finns på mina skivor!

Med rätt låt, skulle du då kunna tänka dig att ställa upp i melodifestivalen?

Med rätt låt…? Ja men absolut om det är en låt som jag känner att den är jag och jag kan stå för den och sen också att den verkligen är country då. Jag gillar att sjunga annat också men skulle jag vara med i ett sådant sammanhang så skulle jag vilja ha det så att man känner mitt signum då.

Country Festivalen Lunedet

Vilken var din första köpta LP-skiva?

Oj! Den allra första som jag köpte? Jag fick ju väldigt mycket skivor när jag var mindre men jag tror att det var en blanddiskoskiva! Jag minns inte vad själva platta hette men det var disco med blandade artister och en av låtarna var YMCA. Jag älskade att dansa och dansade mycket hemma till den plattan på hög volym och även tillsammans med kompisar ibland. Det kan också ha varit en ABBA skiva som jag också diggade och dansade mycket till.

Ett stort tack till Cina Samuelson för din tid! Vi ser fram emot att se och höra dig på Country Festivalen i Lunedet den 9 Juli och passar på att hälsa dig välkommen till Värmland!