Fenito har bara börjat

Reklam

Många producenter och bolag letar land och rike kring efter musiktalanger med nya sound. Ibland behöver man bara korsa kommungränsen för att finna det man söker. Svip.se har träffat killarna i gruppen Fenito som i tisdags släppte sin första EP som innehåller 6 färska låtar, skrivna och producerade av killarna själva. EP:n heter Vår tid är nu och bjuder på ett soft pop sound med både sång och rap på svenska.
Vi träffade Didrik Nystrand och Isak Höijer vid Pumphuset i Karlskoga över en fika och passade på att ställa några frågor.

Var kommer namnet Fenito ifrån?

Vi ville ju ha något häftigt namn och tänkte på att det vi sjunger om på vår EP, handlar om att det är slut och slut på latin och spanska är ju finito. Men vi tyckte inte att det såg så bra ut så vi ändrade på stavningen och så blev det Fenito, säger killarna nästan i kör.

Vem av er är det som skriver texterna?

Det är Didrik som mest skriver texterna, jag sköter producering, mixning och mastring och så sjunger jag och Didrik rappar, berättar Isak.

Är texterna självupplevda?

Ja det mesta är nog det och så har vi vår inspirationskälla från en TV-serie som heter just Vår tid är nu som går på SVT-play, säger Didrik.

Berätta lite om låtarna på er EP…

Ja den börjar väldigt aggressivt med två låtar; Intro och Voicemail. Sedan går det vidare till acceptansen, att det typ är över och så blir det lite gladare på slutet… fortsätter Isak.

Låten regnet på Bregårn…

Ja det är en historia som Isak var med om, han var där med en tjej och det regnade på Bregårn och vi fick ta skydd för regnet där och så, och sedan blev det till en bra låtidé.

En annan av era låtar som jag fastnade för är Tungt, berätta om den…

Den låten har vi nog hållit på och arbetat med allra längst. Vi har haft väldigt många olika versioner av den, en del av texten skrev jag nog för typ två år sedan. Sen har den legat på is lite för att vi kände att den kanske inte riktigt var bra nog och den var kanske inte vad vi ville göra, så den har vi gjort om flera gånger. Vi har en popigare version, en lite hårdare och så har vi ett antal versioner av just den låten som också faktiskt var en av de första låtarna vi gjorde tillsammans och som blev riktigt bra.

Hur länge har ni jobbat tillsammans?

Det är nog bättre att fråga hur länge vi har känt varandra, för det är ungefär samma sak. Det är väl en två, tre år, Isak började på min skola när vi skulle börja i 8an. Så vi lärde att känna varandra någon månad in och vi hittade varandra nästan direkt och började att skriva rapptexter under lektionerna (skratt).

Vilka instrument spelar ni?

Jag har spelat gitarr sedan jag var väldigt liten och så sjunger jag såklart, men jag varierar mig ganska mycket och spelar även piano, jag hade också någon idé där ett tag om jag skulle börja spela trummor när jag var mindre men det sket sig ganska snabbt (skratt). Didrik har hållit på med musik ganska länge och gått i musikskolan och så spelar han trumpet, men det är mest texter som är hans grej numera och som han tycker är kul.

Har ni själva en favoritlåt på EPn?

Den är svår! Man har ju liksom olika relation till de olika låtarna och de är ju bra på olika sätt liksom. ”Voicemail” är ju mer en livelåt och ”Göteborg” kanske inte är så rolig att se live men den är väldigt fin. Favoriten är nog fortfarande ”Sorry” tror jag, säger Isak. Det är jättesvårt att peka ut en favorit, men vi släppte ”Sorry” på SoundCloud först, innan vi släppte något på Spotify och just det att folk lyssnade direkt och så, den var ju vår första låt ur om man säger och så, tillägger Didrik.

”Vår tid är nu” släpptes i tisdags den 3 juli och finns tillgänglig digitalt på Spotify, SoundCloud, Spinnup med flera. Ikväll kommer ni att ha en liten release, berätta vad har ni tänkt er?

Ja, det blir långbord med korv i bröd och alla vänner och familjer kommer, så det blir jättekul!

Svip.se tacka till Isak och Didrik som är Fenito. Klicka på länken och lyssna på låten Sorry som finns med på Fenitos EP debut ”Vår tid är nu”.
https://open.spotify.com/album/2SMRuoIitRbTcqz95kPOf4