En ny stjärna på blues himmelen

Reklam

I dagarna släpper ELS Band sitt första album; Dark Blues Sky och självklart har svip.se tjuvlyssnat! Plattan som är inspelad live i Meadow Creak Studio innehåller 13 låtar inklusive två egna alster, Bad Boy och Take Mine skrivna av bandets sångare Stig Pettersson. Det här är tongångar av hög kvalitet och soundet för lyssnaren rakt in i hjärtat av bluesens hemland; USA.

Foto: Timo Tilli

Grabbarna i ELS Band är inga duvungar inom branschen utan har spelat i olika konstellationer under nära 30 år och det märks även när de spelar live. En tekniskt duktig trummis med skönt driv hittar vi i Erik Lindstedt som ihop med den taktfasta och följsamma basisten Lasse Lövgren driver låtarna framåt med det lilla extra. Sångaren, gitarristen och bandets låtskrivare Stig Pettersson äger en röst som är värd sin vikt i guld och ger mig en extra rysning i låten Feels like rain skriven av John Hiatt.

Dark Blues Sky är producerad av bandets i särklass fräckaste och kanske snyggaste medlem; Peter Dahl som med ett enormt scenspråk lirar Hammond. Dahl måste få en extra eloge här för sitt producentarbete, han lyckas verkligen med att få hela plattan att låta blues och då menar jag äkta blues, som om den vore direkt importerad från staterna.

Cover art Thomas Holmstrand / designverkstan.eu

ELS Band är då inte från USA utan från trakterna kring Karlskoga/Degerfors i Värmland! Bluesscenen i Sverige är kanske inte så stor, men den kommer helt klart få ge utrymme för en ny stjärna som ELS Band. En bluesplatta att lyssna på om och om igen och där det egna materialet växer för varje gång. Dark Blues Sky är inspelad och producerad i Meadow Creak Studio, Degerfors och den läckra cover arten på debutalbumet är gjord av Thomas Holmstrand.

Fyra och en halv playknappar av fem möjliga