Ellen Xylander vill göra låtar som kan betyda nånting för andra.

Reklam

Genom åren har Ellen Xylander framgångsrikt etablerat sig som artist och låtskrivare, hon har tilldelats priser och utmärkelser i USA. 2011 släpptes hennes debutsingel ”One Day We’ll Make It Home” som på kort tid klättrade rakt upp på den norska officiella hitlistan, sedan dess har hon släppt flertalet låtar som uppmärksammats och spelats flitigt på radio i både Norge och Sverige. Nu släpps äntligen låten ”Engel på jord”skriven av Ellen Xylander, med sig på låten har hon svenska producenten Roberto Mårdstam.
Ellen är bosatt i Oslo och har starka rötter till Sverige, eller som hon själv uttrycker det: – Jag känner mig som halvsvensk, men är bara kvartssvensk i blodet. (skratt)

När började ditt intresse för musik?

Jag började spela piano när jag var jätteliten och har alltid suttit mycket vid pianot och skapat musik.

Om jag förstått det rätt så kunde låten ”Engel på jord” först höras i radio…

Min mor var väldigt sjuk i fjol jul och ville gärna få höra låten spelas på radio. Därför blev det en radiorelease först. Det gick bra för min mor. Och nu kommer singeln ut på riktigt. Jag tror att låten kommer att framföras mycket framöver och då inte bara vid jul utan också vid bröllop och begravningar. Då kan jag tänka att den här låten får en mening. Så jag ska ut och sjunga den än mer än jag redan har gjort. Något som jag tycker mig märka med låten ”Engel på jord” är att det är en låt som får folk att känna efter och att den träffar deras hjärta. Det finns säkert de som man aldrig når fram till, men att kunna betyda något för någon betyder mycket för mig.

Då tar du med den på din nordiska är repertoar eller kommer du prova låten utanför norden också?

Nyligen hade ”Engel på jord” premiär också på en engelsk radiokanal, något som var helt fantastiskt. För det visar att musik är ett universellt språk. Så med det här, kommer jag så absolut att prova låten utanför norden. Jag har haft många konserter i Storbritannien och det verkar som att det som är lite främmande också öppnar en dörr på något vis. Jag har nu tänkt att ge ut flera låtar på norska eftersom jag har fått så god respons på den här. Jag har även skrivit en del låtar på norska som aldrig har blivit utgivna, då jag tänkt att nu är jag inne på det engelska spåret och håller mig till det. Nu är det tänkt att bli på både engelska och norska spåret.

Du är även en anlitad låtskrivare. Men då skriver du mest på engelska?

Ja, jag har inte skrivit på norska åt nån annan artist. Det har bara varit på engelska än så länge. Ofta när man skriver åt andra så skriver man tillsammans med andra låtskrivare. De är ofta från andra länder och då blir engelska det naturliga språket. Men jag skriver även med många svenska låtskrivare. Det är svårare att skriva på norska. Jag tycker nog att det är mer utmanande än att skriva på engelska och även svenska, för jag tycker att norska kan kännas mer stelt när man sjunger.

Låten ”La det svinge” med Bobbysocks var inte så stel…

(skratt) Den är inte så stel! Man ska vara duktig på att placera ord och melodi rätt för att det ska flyta. När den kom var det ingen som tvekade om den skulle vara på norska. Nu för tiden tycker jag mig åter märka ett uppsving för att skriva låtar på både svenska och norska.

Förutom din musikaliska sida så har du även varit inblandad i framtagandet av läderbyxor…

Jag jobbade för BikBok och Cubus som något som kallas för fittingmodel. Då har man den den kropp som de mäter kläderna utifrån. De skräddarsyr kläderna för en kropp och sen så producerar de alla storlekarna utifrån den. Jag hade turen att ha den kroppen i en stund. Jag hade varit i USA och spelat in en musikvideo där jag hade en fantastisk läderbyxa och jag tänkte att vi måste också ha en fantastisk läderbyxa i kollektionen. Så jag kom med en idé till en läderbyxa som fick namnet Ellen. Den har sålt väldigt bra tror jag.

Du bodde i Skottland under några år…

Jag flyttade till Skottland som artonåring. Edinburgh och Glasgow är fina musikstäder. Det finns scener på alla små bakgator så det finns många möjligheter att hålla på med musik där. Det var fantastiskt att komma dit som artonåring. Och jag fick et skotsk band der några år senare. Det tog en stund innan jag började ge ut min musik. Jag funderade på om jag skulle vara en som skrev för andra eller om jag skulle satsa på en egen artistkarriär. Jag kom fram till att det blir mest äkta om jag sjunger själv. Men jag har aldrig haft en dröm om att bli känd som tex Lady Gaga. Min dröm har alltid varit att göra låtar som kan betyda nånting för andra. Om den kan hjälpa en person så är mitt mål uppnått. Det är min motivation.

Har du nån sån låt från någon annan artist som hjälpt dig på det sättet?

Jag tror inte att det är endast en låt. Utan jag har alltid haft flera låtar. Det är jättemånga fina låtar som följt mig genom livet. Det finns två typer av låtskrivare, de som lyssnar otroligt mycket på alla sorters musik för att få inspiration och så har du raka motsatsen, de som inte lyssnar utan mer är i sin egen bubbla. Du har mig i den senare typen.

Skulle man kunna säga att du skriver av dig istället?

Allt som jag gör måste ha nån mening. Jag har ett behov av att bidra med något till världen. Så jag skriver nog av mig med tanke på att jag vill ge nånting. Det låter väldigt stort och fint, men jag vill liksom bidra med något. Låten ”Engel på jord” är en låt som inte kräver nånting av lyssnaren och jag vill att den ska ge andra kraft i deras liv.

Vad kan vi förvänta oss under nästa år?

Det blir många låtar under kommande året. De som varit på mina konserter har fått höra många av de låtar som jag ännu inte gett ut. De är på mig och undrar när de kommer ut. Framöver så blir det mer frekventa releaser. Det blir ett intensivt 2020. Nästa singelsläpp blir i mars, april. Nu är låtarna redo för att ges ut i rätt ögonblick. ”Engel på jord” kom ut på min födelsedag, i tid till jul, och jag hoppas den får bli en julklapp med mening.