Brolle är redo att tolka Cornelis stora låtskatt

Reklam

Snart ger sig Brolle Wallmark ut på vägarna igen. Denna gång i sällskap med Cornelis Vreewijks son Jack. Deras hyllningsföreställning till Cornelis, ”Visor & Grimascher”, kommer att gästa 15 orter i vårt avlånga land. Från Skellefteå i norr till Ystad i söder. För att få veta lite mer ringde vi upp Brolle.

Du ska ge dig ut på turné med Jack Vreeswijk..

Precis. 5 mars har vi premiär i Skellefteå. Jag är i just nu i Skellefteå hamn. Det är bara en mil ifrån spelstället. Det ska bli kul. Jag ser jättemycket fram emot det.

Och Cornelis ligger dig varmt om hjärtat?

Ja, det har han gjort sen jag växte upp och tjuvlyssnade på skivorna som liten. Sen när jag började spela som trubadur var hans låtar väldigt flitigt spelade. Publiken tyckte det var kul att jag blandade Cornelis med rock´n´roll musik. Det är ganska stor skillnad på Hönan Agda och Johnny B. Goode. Hans låtar och musik är verkligen en till dimension av allting.

Är det låtar som fanns med på din skiva ”En Stund På Jorden” som kommer att vara med på er turné?

Ja. Jag gjorde aldrig nån turné på den skivan. Inte förrän nu femton år senare. (skratt) Den skivan var väldigt omtyckt och kritiker tyckte den var bra. Att få spela in en skiva med mina favoritlåtar som jag växt upp med och som betytt mycket för mig var fantastiskt. Sen har jag sprungit på Jack några gånger under årens lopp och vi har pratat om att göra nånting ihop. Nu känns det som att det är på tiden att göra nånting.

Ni kommer även att prata lite om hur låtarna kom till och varför de skrevs…

Vi gjorde ett gig förra året. Vi skulle göra ett gig för att se hur det kändes, om publiken tyckte det var kul å se mig och Jack ihop. Det blev fullsatt i Västerås konserthus. Jack pratade om visa grejer, om låtar och vem var Cecilia egentligen, och jag berättade mina anekdoter, t.ex. vem var Cecilia för mig som växte upp i Boden. Hela det giget var väldigt spontant, det kändes som att vi bara hade en konversation med varandra och så satt det 900 pers som lyssnade och sjöng med. Och ungefär så kommer de nya kvällarna att se ut. Det blir olika vinklingar på olika saker och några frågetecken som kanske rätas ut. Hemligheten är att man ska inte riktigt veta vad som händer.

Sjunger ni ihop eller var för sig?

Tanken var att vi skulle sjunga lite var för sig, men sen när vi började repa inför det giget så hakade vi på varandras grejer, så det blev mer och mer ihop än vi hade trott. Det gjorde att det blev ännu bättre. Vi spelade ”Till Linnéa via Leonard Cohen”, jag började sjunga den till piano och då frågade Jack: – är det ok om jag hakar på här? Självklart, sa jag och då sjöng han med. Den spontaniteten ska vi försöka bära med oss.

Foto: WERECKIPR

Då är inte allt helt klart hur showerna kommer att bli?

Nej. Han kommer upp till mig dagen innan premiären och då ska vi sätta oss och jamma lite och prata igenom grejer. Sen så får vi se vad det blir, men att det blir bra har vi ju redan sett. Sen vad vi kan göra av det får vi se. Allt är som en öppen bok.

Det måste väl vara kul som artist att inte ha allt helt spikat hur det ska framföras?

Det är det som jag känner. Många av de föreställningar som jag har gjort senaste åren har varit väldigt spikade och tajmade. Nu är det en helt ny dimension av spontanitet med Jack. Jag tänker att det är förlösande både för oss och publiken att det blir väldigt här och nu. Det enda som vi vet är att tanken är att det ska vara två gånger 45 minuter, men sen får vi se vad det blir.

Det beror på hur många gånger ni blir inropade?

Precis. I Västerås var det helt sjukt, de ville aldrig sluta. Det var jätteroligt.

Vilken är din absoluta favorit med Vreeswijk?

Blues för Fatumeh. En låt till en kompis som han tyckte väldigt mycket om. Den handlar om den personens lite trassliga liv. Han beskriver det så fint och man blir verkligen tagen av den låten.

Bor du i Boden eller Skellefteå?

Jag flyttade hit till Skellefteå för femton år sen. Nu har jag även min flickvän Mimi Werner flyttat hit. Och så har jag min grabb Liam på åtta år. Vi har även två hästar, tre hundar och en katt. Jag köpte en stuga i Skellefteå när jag var 21 år och så var jag här lite då och då. 2005 köpte jag ett hus. Boden är bra på sitt sätt, men det är så mycket minnen och nostalgi där så det blir som inget nytt av det. Skellefteå passar jättebra och nu har vi öppnat en butik där vi säljer ekologiska grejer som vi gör själva och hantverk från Norr- och Västerbotten. Så det är full rulle. Musikkarriär, butiksägare och ranchdrivare. (skratt)

Hinner man med musikkarriären när man har de två andra bitarna?

För mig så är det en kontrast från det andra och tvärtom. Jag har varit ute väldigt intensivt i många år på turnéer så man behöver ha något att koma hem till som är mina rötter.

2010 var du med i ”Ladies Night” och blev även utnämnd till ”Sveriges Sexigaste Man”, håller det i sig så här tio år senare?

Ja, herregud! (skratt) Om det håller i sig får du fråga andra om. Alla såna där utmärkelser tar jag med väldig lättnad. Jag känner mig inte som Sveriges sexigaste man. Några år innan blev jag utsedd till Sveriges Sämst Kläda Man. Det går fort i svängarna. Jag skojade ganska friskt om det där när jag gjorde Ladies Night, vilket var uppskattat. Men det bästa minnet som jag har från Ladies Night var när vi var i Jönköping. Frank Andersson (som också var med i showen) och jag vann på V-75, 75.000kr var. Vi gick ner i baren efter giget och delade på en hel flaska champagne, skålade och skrattade, för ingen av oss hade tidigare vunnit så mycket pengar.

Man förknippar dig med 50, 60 tals musik, men du har även gjort lite rockigare musik…

Skivan ”The Man Behind The Mask” som jag släppte för drygt två år sen var en lite rockigare platta som jag skrivit och spelat in hemma. Många av de låtarna kör jag på mina egna gig. Det blev en EP som jag var ner till Los Angeles och spelade upp på Whisky a Go Go. Där hade jag pressrelease. Det var en sån där dröm som jag alltid har haft. Att få spela egen musik på den rockklubben.

Vad är roligast, spela egna låtar eller covers?

Cornelis musik är för mig som ett helt nytt kapitel i livet, att bara göra hans låtar, det har jag aldrig gjort förut, utan då har jag blandat in hans låtar bland mina egna. Framför allt på privata fester och då jag var trubadur. Jag tycker det är kul för jag kan relatera till det mesta av hans texter och har egna händelser i mitt liv som jag kan knyta ihop säcken med när jag pratar. För mig så blir det mina egna låtar även när jag gör Elvis, Johnny Cash och andra artister. Jag gör dem till mina egna låtar, så det är egentligen igen större skillnad. Jag försöker att hitta nån nerv i dem och oftast en historia kring varför jag gör låten. Jag gör aldrig en låt bara för att göra den. Eller för att det ska passa nån annan, utan bara för min egen skull. Tycker jag själv om den så brukar det smitta av sig.

Finns det nån idé om att ta upp ”Rock´n´Roll On Tour” framöver?

Jag hade tänkt att göra det i sommar, men sen så har jag vänt på det. I sommar ska jag vara hemma med grabben lite och försöka ha en sommar utan att jobba så mycket. Jag har nästan jobbat varje sommar i fjorton år. Nästa sommar, 2021, har jag haft uppehåll i två år. Tror det kan vara bra med ett uppehåll. Jag gjorde den i fem år i rad. Då gör vi som vi gjorde första året när vi hade Cadillacarna och åkte runt i folkparkerna. Det är svårt att toppa år efter år. Kanske ska börja om från scratch och hitta på nånting. Vi får se. Jag har planer!

Turnédatum 2020: Brolle och Jack ”Visor & Grimascher”
5 mars Skellefteå, Nordanå
6 mars Ö-vik, Nolaskolans aula
7 mars Sundsvall, Tonhallen
8 mars Gävle, Teatern – Fåtalbiljetter
11 mars Skövde, Stadsteatern
12 mars Jönköping, Spira
13 mars Norrköping, Flygeln
14 mars Växjö, Konserthuset – Fåtalbiljetter
19 mars Halmstad, Teatern
20 mars Karlskrona, Konserthusteatern
21 mars Kristianstad, kulturkvarteret – Fåtalbiljetter
22 mars Ystad,Teatern – Fåtalbiljetter
25 mars Stockholm, Intiman – Fåtalbiljetter
26 mars Karlstad, Scalateatern – Fåtalbiljetter
27 mars Uddevalla, Östraboteatern – Slutsålt!