Broder Henrik Rapp sätter texten i främsta rummet

Reklam

26 åriga artisten Broder Henrik Rapp från Falun började sin resa till sin första singel på svenska och det kommande albumet för ett år sedan då han släppte en EP på engelska med sin tidigare konstellation, men det kändes genast fel och projektet upplöstes.

”Jag lyckades inte få fram det jag ville säga på grund av min haltande engelska. Så efter en enda spelning la jag projektet på hyllan och började direkt skriva nya låtar, fast den här gången, på svenska. När jag skriver på svenska känner jag att jag kan nå ut med det jag vill säga på ett mycket mer effektivt sätt. Nu, ett år senare, är skivan klar.” säger Henrik.

”Svarta Hem” som är Broder Henrik Rapps första singel från albumet ”är vi underhållna nu?”(som kommer 14 september) är en tydlig kärleksförklaring till hans flickvän, med en målande beskrivning av en kall, hård omvärld. 

Du har lagt till Broder till ditt namn, har det något med gruppen Broder Daniel att göra?

Det har det inte. Jag har inte lyssnat så mycket på Broder Daniel. Även om jag gillar det jag hört. Jag ville ha mitt riktiga namn, men kände att jag ville ha något mer också. Min första tanke var att jag skulle heta Bror Henrik Rapp. Men jag upptäckte att det finns en bluesartist som använder sig av Bror, så då fick det bli Broder.

Vilka är dina husgudar?

Jag har mina perioder då jag lyssnar på en artist hela tiden. Jag snöar fullkomligt in mig. Har haft mina Dylan-perioder och Nirvana-perioder. De senaste åren har jag nästan bara lyssnat på Father John Misty. Har även blivit mycket Lars Winnerbäck och Guns´n´Roses. Det är de fem som jag lyssnat mest på. Jag vet inte om det hörs så tydligt men jag tror att det finns en liten blandning av alla dem i min musik.
Jag har inte haft någon tydlig tanke med sound utan jag har samlat ihop ett gäng musiker och så får det bli lite vad det blir.

När du har en sån här period, t ex en Dylan period, är det då bara musik och text eller även människan bakom som är intressant?

Det är människan också. Framför allt i Dylan fallet. Det började med att jag såg dokumentären dont look back och jag minns att jag blev helt knäckt. Han var så kaxig och säker på sin sak, men även charmig på samma gång. Efter att jag hade sett klart dokumentären så såg jag direkt om den igen. Det är inte vanligt att jag gör det. Det var då jag började lyssna på honom. Det tar sin lilla tid att lyssna igenom allting som han gjort då han släppt några skivor (skratt). Jag har inte lyssnat på allt. Men ganska mycket.

Men det är texterna som är en viktig ingrediens?

Jag är väldigt intresserad av texter och alla mina husgudar är duktiga lyriker. Fast på väldigt olika sätt.

De skriver på engelska men du på svenska.

Exakt. Jag har egentligen bara skrivit på engelska fram tills nu. Jag kände att jag inte var tillräckligt bra på engelska. Fick inte fram det jag ville. Det känns som att i Sverige så lyssnar man inte så mycket på texten om den är på engelska. Om det är på svenska blir det lättare att förstå vad man sjunger. Texten blir viktigare. Det var därför som jag började skriva på svenska.

Var det lätt att byta språk?

Det är väldigt svårt att skriva på svenska då vårt språk inte är så melodiöst. Det är inget rockspråk. Man får välja sina ord. Tycker att det blev helt ok denna gång. Men det har tagit sin tid.

Vad handlar dina låtar om?

Det är lite blandat, men jag skriver om mig förstås. Vad jag ser och känner. Det är svårt att skriva på något annat sätt. Jag kanske är lite kaxigare i låttexterna än vad jag är på riktigt. (skratt)

När jag har lyssnat på Dylans första skivor så känner man att han ändå sätter ord på vad man själv tycker och känner. Att de låtarna som är 60 år gamla fortfarande är relevanta är ett gott betyg, men även ett stort underbetyg till oss alla. Man kan tycka att vi borde ha kommit längre på vissa områden. Vilket är lite sorgligt.

Då tycker du att det var rätt att Dylan fick Nobelpriset i litteratur?

Jag blev jätteglad när jag såg det. Jag håller han som den bästa låtskrivaren. Så det tycker jag var helt rätt.

Du har skrivit för andra artister också…

Ja, lite grand. Egentligen bara till min bror. Dels har jag producerat hans debutskiva och vi jobbar ganska tight och gör en del spelningar ihop. Sen har jag haft några låtar som jag själv inte använt, som han har spelat in. Jag har inte skrivit något med den infallsvinkeln, att det är till en annan artist, men det skulle jag vilja göra. Det vore kul. Jag ska nog testa det med mina egna låtar. Tänka att jag skriver en låt till en specifik artist, men spela in den själv. Jag tror att det kan bli något annat då. Man kanske då tänker lite utanför sin vanliga box.

Det blir ingen Cyndi Lauper pop då?

Man kanske skulle testa det. Att man har det som utgångspunkt när man skriver låten. Det skulle kunna bli nåt intressant av det när man lägger på sitt eget sound och sin röst. Father John Misty har en låt som heter Real Love Baby, den tänkte han skulle vara till Lady Gaga. Den låten är ganska annorlunda mot hans andra låtar.

Foto: Pressfoto

Du är ute och spelar som trubadur…

Jag har trubadurat och gör det fortfarande en del. Det är mest hemma i Dalarna och då spelar jag ihop med min bror Niklas. Vi är inga klassiska after ski-trubadurer, utan spelar bara låtar som vi själva gillar. Vi har säkert spelat en Father John Misty låt 50 gånger som absolut ingen har känt igen. Vi försöker att spela lite tidigare på kvällarna. Det känns som att det spelar ingen roll hur det låter när klockan är tio och alla har druckit för mycket öl. Då kan vem som helst spela. Det är vi inte intresserade av. Så vi är ganska noggranna med vilka spelningar vi tar. Det ska passa oss och vår grej.

Ska du ut och spela efter att ditt album har släppts?

Det är tanken. Just nu har jag fyra spelningar bokade och ska fixa lite fler under hösten är det tänkt. Det blir då med bandet, hela sättningen. Sen blir det några spelningar med brorsan.

Första singeln, Svarta Hem, är en kärlekssång…

Precis. Det var sista låten jag skrev till skivan. Det var det sista som jag hade kvar att berätta. Det är svårt att skriva kärlekslåtar. Jag har försökt att hålla mig undan de värsta flosklerna.

Det är inte en She Loves You med Beatles.

Nej det är det inte (skratt). Melodin är ingen typisk kärleksfilms-melodi utan det är en ganska rå och rockig låt. Jag klarar mig hyfsat, genom att ta den mest punkiga låten och göra en kärlekslåt av den.

Blir skivsläppet enbart digitalt?

Det blir bara digitalt. Det är dels en kostnadsfråga och man köper inte så mycket skivor längre. Det skulle vara om det var vinyl, det är ju ganska inne just nu. Det kanske är lite synd, för det kunde vara kul och ha den i fysisk form en dag. Jag köper inte skivor själv så jag kan inte anklaga någon. Man får vara ute och spela istället.