Broder Henrik Rapp med en kampsång för alla som lever i ett utanförskap.

Reklam

Broder Henrik Rapp albumdebuterade 2018 med kritikerrosade ”Är vi underhållna nu?”. Genom sina skarpsynta texter skildrar han samhället med ironi, humor och ilska. Nu är han aktuell med låten ”Överallt” som är andra släppet från kommande albumet ”Idioter lär oss och vi lär varann”.

På din singel har du med ett radiotal av Olof Palme. Hur kom det sig att du fastnade för just det?

Jag hade refrängen och versen klar, och jobbade på en brygga när idén kom. Jag gör ett tonartsbyte innan refrängen så jag behövde nåt att knyta ihop vers och refräng. Jag hittade det här talet av en slump och kände att det passade ganska bra med texten då han pratar om fördomar. Vi imponeras ofta över oss själva med tanke på hur långt vi har kommit med tekniska prylar, men det Palme pratar om är fortfarande lika aktuellt idag som det vara då, för 54 år sedan.
Från första demon så la jag in talet för att testa, utan att riktigt veta om jag skulle ha med det eller inte, men det fick bli kvar.

Inte rädd för att bli utpekad som politisk?

Politisk kan jag vara, men jag vill inte vara partipolitisk. Det känns som att Palme är lite beoynd partipolitiken på nåt sätt. Oavsett om man är höger eller vänster så har jag svårt att se att man inte håller med om vad han säger, åtminstone 4 av 5 personer i det här landet. Han är väl lite av vår landsfader.

På singeln var det ett samarbete med Peter Morén (Peter Bjorn and John). Blir det fler samarbeten på kommande albumet?

Nej, inget annat samarbete. Däremot blir det olika musiker som inte är med till vardags.

Hur gick det till när du fick med honom på låten?

Jag skickade ett sms och tre låtar till honom, utan svar. Två månader senare svarar han att han jättegärna är med och sjunger på Överallt. Då var låten redan mixad, så vi fick skynda oss spela in hans sång och mixa om låten. Det är inte en typisk duettlåt. Det var väldigt kul att han valde just den.

Kan det ha varit så att han valde den utifrån texten?

Ja, kanske. Jag fick förklara texten då han ville veta exakt vad jag menade med allting.

Då fick du inte vara så mystisk som du vill vara med texten?

Nej, precis. (skratt) Jag vill helst inte förklara dem, utan låta lyssnaren få tolka dem. Nu fick jag göra det, tyvärr. Fick bli ett undantag.

Du har fått väldigt bra kritik efter första albumet, känner du någon press att överträffa det?

Det blir väl det, tyvärr. Nya skivan är mycket bättre på många sätt. Det är en mycket större och dyrare produktion vilket gör att allting låter bättre än på den förra. Sen är det lite press att man vill att lyssnarna ska tycka att låtarna är bra. Även om jag försöker att släppa det så är det med mig hela tiden. Jag är väldigt nöjd med skivan på alla sätt och vill att den ska ta mitt nästa artistiska steg. Skivan har varit klar i nästan ett halvår nu, så det har varit en lång väntan.

Trots att du är ung så tänker du i albumsläpp och inte singlar som många andra artister.

Jag är väldigt för idén med album. Det är så jag skriver, alla låtar har liksom sin plats. I dagens musik så bygger det mycket på att man ska vara aktiv hela tiden och släppa singlar en gång i månaden, vilket passar mig ganska dåligt. Jag vill inte vara en artist som skriver hitsinglar, utan en artist som gör bra album.

Du gjorde en vinylare av ett antal låtar från förra albumet, gick försäljningen bra?

Ja det gick bra. Det var en limiterad upplaga som tog slut. Nu blir det en ny vinyl med den nya skivan. En lite större upplaga. Det känns viktigt att göra något fysiskt av det. Det blir mer på riktigt när det kommer något fysiskt. Även lite som ett avslut. När man har den i handen så är den liksom klar.

Kommer alla låtar från albumet vara med denna gång?

Den här gången blir det hela albumet. Däremot så är det lite färre låtar på den här. Jag hade nån idé om att det skulle vara så få låtar som möjligt, men ändå ett album. Det är sex låtar, plus ett kort intro. Jag fick lägga till introt, i sista stund, när jag upptäckte att det måste vara 7 låtar för att Spotify ska klassa det som ett album. Introt är ca 20 sekunder, så det är mer som en ingång till albumet än en låt.

Fick introt något namn?

Den fick heta ”ijenkligen”. Det är inte så lätt att döpa en låt som inte har någon text. (skratt)

Blir det ut och spela efter släppet?

Jag har spelat mycket hela sommaren, tillsammans med mitt otroliga band, och håller nu på för fullt med att boka spelningar till albumsläppet. Det blir releasespelning 23 oktober på Debaser Bar Brooklyn i Stockholm. Det blir kul att äntligen få spela de nya låtarna, att kunna välja låtar på ett annat sätt. Byta låtar mellan spelningarna.

Har du stakat ut din karriär?

Jag vill att det ska gå lite stegvis. Vill inte att det bara sticker iväg. Första skivan har tagit mig till en bra nivå känner jag. Nu vill jag att nästa skiva tar nästa steg och sen vill jag fortsätta att bygga vidare så. Jag är ganska rädd för att få en stor hit och bli den där artisten som snarare är en låt än en artist.