Bluegrass på svenska

Reklam

Ett rutinerat band med hela fyra album i ryggen och som för tankarna tillbaka till svunna tider vid första anblicken. Spinning Jennies är gänget som bjuder på Cornelis Vreeswijk-låtar i bluegrass tappning och som sprider ett budskap av kärleks och arbetsvedermödor. Svip.se ringde upp David Ritschard sångare i bandet…

Beskriv Spinning Jennies med tre ord…

Mmm, då ska vi se… Kärlek, banjo och självömkan…

Foto: Puma Berg

Hur länge har ni spelat tillsammans och vilka är ni?

Bandet har funnits i sju år i alla fall och började som ett countryband, men i den här sättningen som vi har just nu med bluegrass så är det fem år. Det är femte sommaren som vi är ute och spelar tillsammans. Ingen av oss är uppvuxna med den här musikstilen, vi kommer från väldigt olika musikaliska bakgrunder. Tre av oss är härifrån Stockholm och så har vi Eric som spelar banjo, som är uppifrån Tärnaby. Agnes som spelar fiol är från Strängnäs och är uppvuxen med den svenska folkmusiken och så är det jag då, David Ritschard på sång och gitarr och så är det Amanda på kontrabas och så Jonatan på dobro. Det är alltså ingen av oss som har en riktig bakgrund med den här musiken utan alla har vi ramlat in på ett bananskal, för mig var det efter att jag säg filmen Bonnie and Clyde från -67 när jag gick på gymnasiet och jag blev störtförälskad…

Jonatan han spelade gitarr tidigare men skadade sedan lillfingret och fick byta till en slidegitarr, så det var ju också lite tur i oturen.

Var kommer namnet ifrån?

Det kommer ifrån början från den här första vävmaskinen under industrialismen i England, när den effektiviserades. Det har egentligen ingenting med det att göra utan det låter bara svängigt.

Hur ser ni på utvecklingen av countrymusiken i Sverige?

Jag tycker nog att det finns en förändring, jag sitter sedan sju år som ordföranden i den Amerikanska folkmusikföreningen som ju promotar bluegrass och den akustiska delen då. Där framförallt så har vi en mycket levande scen i Stockholm i alla fall. Jag kan generellt se ett stort ökat intresse, jag vet inte om det beror på saker som Jills Veranda från förra året och sådana saker, att det både breddar själva intresset och mer specifika stilar som kommer fram på de svenska scenerna. Jag är ju mer insatt i den svenska bluegrass scenen. Jag har ju bara min egen erfarenhet som 26-åring men under min uppväxt så var det ju ingen och då menar jag ingen som lyssnade på country och inte heller någon som såg en direkt skillnad mellan country och dansbandsmusiken, känns det som utan det är ju något som har förändrats…

Ni kommer till Country Festivalen i Lunedet den 4 Juli, vad kommer ni att bjuda oss på?

Vi kommer att spela låtar från de fyra albumen vi har släppt, den senaste släppte vi nu i mars då. Även kanske också ett par helt nya låtar, vi brukar också slänga in lite traditionella låtar men de blir helt på svenska, vi kör helt enkelt traditionell bluegrass musik helt på modersmålet. En fullspäckad show om kärleken och arbetets vedermödor.

Vilken var din första köpta LP-skiva?

Min första köpta LP-skiva…? Jag skulle vilja säga att det var Jimmy Martin, men det var det inte. Men det var nog, när började jag att köpa LP-skivor…? Det måste ha varit under gymnasiet, det var nog någon med Fred Åkerström. Det drar ju lite åt countryhållet där, den akustiska musiken har alltid legat mig varmt om hjärtat!

Svip.se tackar David för din tid och passar på att hälsa Spinning Jennies Välkomna till Värmland och Country Festivalen i Lunedet den 4 Juli!

Spinning Jennies egna foto