En av landets mest unika röster – Isak Danielson

Reklam

Isak Danielson är grabben som gått från att gillat att vara i mittpunkten till att bli en hyllad sångare. Vägen dit gick via X-Factor där han slutade på tredje plats. Då var han 14 år. Nu som 21 åring har han över 31 miljoner streams på Spotify. Han är nu aktuell med sin senaste EP ”Run To You” och vårens kommande konserter.

Du har över 31 miljoner streams, får man då ångest över att skapa ny musik?

Än så länge känner jag ingen press. Jag hoppas att jag inte kommer dit heller. För då är jag rädd för att man tappar lite av det roliga i det hela. Nu sjunger jag för att jag tycker att det är kul och älskar att göra det. Jag är väldigt tacksam att så många har lyssnat på mina låtar. Men jag tänker inte, ”vem kommer att lyssna på det här” eller ”kommer de som gillat mina tidigare låtar att gilla det här”? En liten del av mig hoppas nog att de ska bli nöjda. Även om man kan känna att det här är inte alls kommersiellt så brinner jag mer för att hitta de här grejerna som jag själv känner för och gillar att höra. Jag lyssnar på min egna åsikt först, liksom.

Skriver du dina låtar helt själv?

Det är lite blandat. Jag har varit med och skrivit på alla låtar, men jag har två låtar som jag har fått skrivna åt mig. De har jag så att säga varit med och skrivit på. På övriga låtar så har jag varit med från början. Vissa låtar har jag skrivit innan och tagit med till en session. Då brukar det alltid bli att man får lite input. Nån kanske tycker att man ska ändra något ord, en mening, och lite så där. Så absolut kan man säga att jag skriver det mesta själv.

Skriver du enbart till dig själv?

Ja det gör jag. Det finns låtar jag skrivit, men inte gjort något med och folk (producenter och/eller låtskrivare) som lyssnat på dem tror på låtarna. Då kan man/de känna att man/de vill pitcha detta till nån annan och då får de absolut göra det. En låt skrev jag ihop med en kille från Berlin som det sen visade sig att några electrosnubbar ville använda. De gjorde låten och sen spelade Alan Walker den på en konsert och jag tänkte ’det är ju för fan min låt’ (skratt). Planen var inte att skriva till dem. Så nej, jag skriver inte till andra, men om det är material som jag inte använder själv så kan andra få använda det.

När du mötte din publik i Stockholm och i Göteborg så blev det allsång, jubel och tårar, hur kändes det mottagandet?

Det känns bra, jättebra. Det är lite överväldigande känslor. Jag gråter aldrig, men jag kommer ihåg att efter Göteborg så bölade jag. Det var så mycket bekräftelse som var så väldigt konstigt. Man träffade folk som berättade om hur låtarna hade hjälpt dem i deras liv. När man får det i ansiktet på ett sånt sätt – när man träffar nån och de berättar det för en. Det blir en helt annan grej än när man läser saker och ting på sociala medier. Jag tror inte att jag kunde ta in allt, men det var fantastiskt att få uppleva.

Upplever du att det är skillnad på en svensk publik mot en publik utomlands?

Jag har inte spelat så mycket utomlands. Det har blivit i London och i New York. Det är ingen jättestor skillnad. Det enda jag reagerat över är att den svenska publiken är lite försiktigare. Dock så tycker jag att de flesta som kommer på spelningarna och de som känner att de vill säga nånting gör väl ändå det, men utomlands så är de lite mer framåt och visar allt de känner. Vilket är kul. Sen så tycker jag att det enda man kan begära är att de lyssnar när man sjunger.

Du gick i skola i England…

Jag gick på Tring Park School for the Performing Arts, i samma klass som Ella Henderson. Det var en slump att vi sökte samma år. Det var mycket duktiga människor där. En riktigt cool grej att få gå på den skolan. Det var en fantastisk miljö.

Det blir ingen duett med Ella?

Nej, faktiskt inte. Vi håller lite kontakt, men det är inget planerat. Det vore kul att få göra det. Kanske nån gång i framtiden.

Men en duett med Ane Brun har det blivit, var det på ditt initiativ?

Redan när jag skrev ”Run To You” hade jag Ane Brun någonstans i bakhuvudet som duettpartner. Jag tog kontakt med henne via instagram och fick svar. Hon fick lyssna på låten och svarade att hon gärna ville sjunga den med mig. Det var en ära att få sjunga med henne!

Hur många låtar är det på EP´n?

Det är sex låtar. En låt är en akustisk version av en annan (Bleed Out).

Sen blir det ut och spela…

Ja, det blir i Malmö, Stockholm och Göteborg i slutet av april. Till sommaren ska jag spela på Öland. Det blir lite grejer fram till femte maj, sen är jag lite fri och kan börja göra klart för nästa släpp.

Vårens konserter:

24/4 – Stockholm, Vasateatern
26/4 – Göteborg, Stora Teatern
27/4 – Malmö, Malmö Live/Kuben