Museiklenod i brittisk rallytävling

Reklam

Är framtidens museum en rallytävling med förare i sekelskifteskläder á la Downton Abbey?

5 november kördes rallyt ”London to Brighton Veteran Car Run”, ett veteranbilslopp för bilar tillverkade före 1903. På plats för att tävla var Tekniska museets klenod, den encylindriga ”De Dion Bouton”.Starten gick i London och medstartnummer 83 tävlade ett av Tekniska museets föremål, bilen De Dion Bouton från 1901 som till vardags står i utställningshallen på museet, när den inte är utlånad till andra museer runt om i landet förstås. De Dion Bouton är en en-cylindrig, ”öppen fyrsitsare” med fem hästkrafter, ursprungligen från Frankrike, importerad till Sverige från England under 1980-talet.Tillverkaren De Dion Bouton var den största biltillverkaren i världen år 1900, med fyrahundra bilar och 3200 motorer. Liksom Michelin insåg marknadsföringsvärdet av en restaurangguide, introducerar de Dion år 1900 en vägkarta. Helt rätt i en tid då relativt få vägar var lämpade för bilkörning.

 

 

I november samlas årligen hundratals veteranbilsentusiaster i London, många klädda i tidsenliga kläder från sent 1800-tal, tidigt 1900. Christian Stadius, från Tekniska museet i Stockholm finns med i teamet när rariteten De Dion Bouton puttrar fram i 40km/h mellan London och Brighton.
– Det här är ett helt nytt sätt att se på museiföremål som kallas ”handling collection” och som inte är så vanligt bland de stora ansvarsmuseerna. Jag måste nog säga att vi är en smula unika i det här fallet och vi har för avsikt att utveckla det mer framöver säger Christian Stadius, Enhetschef Samlingar,Tekniska museet, Stockholm.

Foto: Peter Häll

Bilimperiet De Dion Bouton började med greven Albert de Dion och dennes intresse för ångbilar på 1870-talet. Tillsammans med George Bouton bildades firman De Dion Bouton 1883 som samma år tog patent på ångpannan och framställde den första lätta ångvagnen. De Dion Bouton tillverkade också fyrhjuligacyklar, Vis-a-vis-fordon” och så Tekniska museets ”rallybil” som tävlar i årets London to Brighton Veteran Car Run.

Foto: Peter Häll