Depåstop vid Gelleråsen

Reklam

Gelleråsen eller Karlskoga motorstadium byggdes 1949 och var från början en grusbana på 1,55Km. Det första Kanonloppet kördes den 4 juni 1950, här snackar vi motorhistoria med tyngd! Idag är banan hela 2,530 meter och har rejält smala kurvor men är fortfarande en väldigt snabb bana. Under helgen och Motorsportveckan som gick kördes Velodromloppet med klassiska racerbilar, racerstjärnor och bilnostalgi på högsta nivå. svip.se vandrade runt i depån för att se de fantastiskt vackra bilarna, känna den underbara doften av varm motorolja och framförallt njuta av den härliga atmosfären bland motorfolket på banan, i depån och under huven…

Foto: Jörgen Fredriksson

För svip.se’s utsände finns inget så rogivande som att lulla runt bland tälten och dessa makalösa bilar. Motorhistoria är vansinnigt kul och det är inte varje dag du ser dessa kraftpaket, vare sig på banan eller snyggt parkerade på röda mattan med hela sin livsberättelse snyggt utskrivet och liggandes i vindrutan. Velodromloppet och aktiviteterna runt om är för bilentusiaster och andra vanliga människor ett tillfälle att möta både aktiva tävlande och privatpersoner med ett bilintresse utöver det vanliga som stolt visar upp sina klenoder, och då också i tidsenliga kläder! Vad sägs om Ford GT40, Bugatti, Ferrari, BMW, Hundkojor, formelbilar, veteranbilar och mycket mer!

Ford Consul Capri Foto: Thomas Holmstrand

Fantastiskt ögongodis

Den första iögonfallande godbiten på plats vid sidan av banan var en Ford Consul Capri av årsmodell 1963, just det året introducerades bilen med en motor på 1500 cc och en 5-lagrad vevaxel vilket skilde sig mot introduktionsmodellen med en 1340 cc 4-cylindring motor med en 3-lagrad vevaxel och fanns endast med golvväxel.

Foto: Thomas Holmstrand

Foto: Jörgen Fredriksson

Foto: Jörgen Fredriksson

Tidsenliga kläder

På Motorstadion kunde historiens vindslag kännas.
Både på och bredvid banan.
Här fanns många snygga bilar och personer i tidstypiska kläder.
I ett tält spelade bland andra Botvids Busar, sen blev det modevisning.
Det var kläder skapade av Khaled Hawara och Gittan Zari Pettersson.
Det var lite som att hamna i en tid då man inte ens var född.
Kul och se vad ens päron hade på sig när de träffades.

Text: det motorintresserade svip.se gänget

Foto: Kirsi Fredriksson

Foto: Thomas Holmstrand

Foto: Thomas Holmstrand

Foto: Thomas Holmstrand

Foto: Thomas Holmstrand