Klassisk semla med extra het vägg (recept)

Reklam

En vecka som innehåller fettisdagen måste man ju ha med ett semmelrecept. Vi väntade dock till helgen då detta är spetsat med irländsk whiskey.

Inför årets smaskigaste högtid delar Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Receptet på själva semlan är klassisk, men whiskeymjölken sticker ut.
– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

Stjärnkocken Alexander Sjögrens semmelrecept:
12-20 stycken semlor
Till degen:
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
25 g jäst
1 st ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör (normalsaltat)
1 dl strösocker
 Till fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
½ dl hackad mandel
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
½ dl florsocker
1½ dl mjölk
3 dl lättvispad grädde till topping.
Extra het vägg:
Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner
2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Gör så här:

Fördeg: 
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.
Resten av degen:
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning: 
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.
Montering:
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Extra het vägg:
Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.