Specialalbum med Bamse

Reklam

Lagom till höstens läslov släpptes ett specialalbum med den älskade seriefiguren Bamse. Förutom att innehålla serier så kompletterades huvudserien ”Nina i knipa” av en novell av densamma. Detta är ett initiativ från Pressbyrån som, i samarbete med Egmont och Bamseredaktionen, vill lyfta fram serier och öka läslusten och läsförståelsen bland svenska barn och ungdomar.

Teckning: Tony Cronstam

Valet föll på John Ajvide Lindqvist.

Man valde Lindqvist till att tolka Bamse-serien. Genom omvandlingen till novell visar författaren att serieberättelsen innehåller samma dramaturgiska element och teman som mer avancerad litteratur, och belyser hur serietidningar är mer bara än rutor och pratbubblor.

Det finns även med en kortare serie och några tomma sidor där man själv kan prova på att omvandla en serie till en novell.

Foto: pressbild

Vi frågade Charlotta Borelius på Bamseredaktionen lite om detta initiativ.

Hur kom det sig att valet föll på John som är känd för lite läskigare romaner?
Det var faktiskt Pressbyråns val, och vi tyckte att det var väldigt bra! John Ajvide Lindqvist har tidigare visat intresse för Bamse. Som han själv säger:
”Liksom för så många andra var serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunderhonung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen. Just Bamse har varit en återkommande referens i mina romaner och därför var det självklart att tacka ja till projektet. Att skriva ny dialog till Skalman och Lille Skutt kändes som att jobba med mytiska storheter och det var absurt och roligt”.

Var det av någon speciell anledning som just Nina i knipa valdes av alla berättelser?
Det var John själv som valde denna berättelse bland det urval som vi skickade till honom.

Är detta tänkt som något återkommande t ex nästa läslov?
Det har vi inte planerat ännu. Men vi på Egmont Publishing har ett samarbete med Läsrörelsen och vill gärna stötta läslovet med olika initiativ.

Det hela är ett lovvärt projekt för en liten slant. Endast 20 kronor för albumet. Min rekommendation är att köp den och sätt den i händerna på ditt barn, så kanske den rätta läslusten kommer in…