Städa utan kemikalier med Trollvatten

Reklam

Kan man få rent hemma utan att använda en massa kemikalier? Med Trollvatten från bolaget Kinga kan man i alla fall reducera användandet av kemikalier. Men vad är då Trollvatten och hemligheten bakom det? Vi frågade Karin Kotteby Vd på Kinga Aktiebolag för att få reda på lite mer.

Hur kom ni fram till idén med avjoniserat vatten?

En av våra städutrustningsleverantörer presenterade ett filtersystem som producerade ultrarent vatten för ett par år sedan, där de påstod att många allrengöringsmedel kan slopas genom att använda detta miljövänliga rengöringsmedel. Då Kinga alltid strävar efter innovativa och miljövänliga sätt att arbeta, var vi positiva till att använda denna kemikaliefria arbetsmetod. Efter en provperiod på fält i sex månader, beslöt vi oss att köpa filtersystemet och implementera medlet i hela vår verksamhet, på städföretaget.

Eftersom det ultrarena vattnet inte innehåller några föroreningar, kalk, klor, salter och mineraler – så lämnar Trollvattnet inga torkfläckar efter sig vilket gör att städarbetet går effektivare och skonsammare, framför allt på speglar och fönster. Men också i allmänstädet överlag i vår städning på allt som tål vatten. Vi vet också med oss att Trollvattnet inte är ett sanitetsrent, vilket gör att den inte är lika effektiv i t.ex. rengöring av badrum eller andra utrymmen som kräver hårdrengöring. Vi har nu använt produkten internt i cirka två år och intresset från våra kunder har varit stort där många genom åren frågat om de kan köpa ultrarent vatten av oss, vilket vi då inte gjorde. Efter lite efterforskningar, upptäckte vi att det finns otroligt få producenter av ultrarent vatten riktat mot konsumenter, vilket gjorde att vi till slut beslöt att producera den själva. Där föddes idén till varumärket, Trollvatten.

Skulle det funka att använda i strykjärnet?

Vi har inga erfarenheter av hur Trollvatten beter sig på lång sikt under strykning på textilier. Vi har också letat efter forskningsresultat hur ett ultrarent vatten agerar när man påför kraftig värme på densamma, men inte funnit några resultat. Därför har vi inlett samtal med ett tvätteri som vi samarbetar med, om det kan finnas ett intresse från deras sida att påbörja tester med vår produkt och se hur klädesplagg och sängkläder beter sig under långtgående former under strykning med Trollvatten.

Säljs det endast i halvliterförpackningar?

För tillfället finns Trollvatten endast i förpackningar om 500 ml. Det finns idag inga visioner om att förpacka Trollvattnet i flera storlekar, då vi anser att 0,5 liter är den optimala storleken.

Är det svårt att övertyga kunder om att det funkar utan kemikalier?

Vid de första samtalen med kunder som köper produkten, visar dem lite skepticism. Vi har skrivit lite om konsumenters inköpsbeteenden här: https://www.kinga.se/en-djungel-av-rengoringsmedel/ Och vi tror att detta invanda beteende gör att rengöringsmedelproducenterna lyckats i sin marknadsföring. Därför är konsumenten lite skeptisk till vår produkt vid första anblick, då Trollvattnet saknar en kulört färg och är helt doftfri.

När de använt produkten, blir de helt omvända. De upptäcker hur bra produkten faktiskt är på glas, fönster, med mera och är därmed ett fantastiskt allrengöringsmedel i hemmet. Den miljövänliga aspekten i det hela är givetvis pricken över i. Där är kunden mycket positiv, då produkten helt saknar kemikalier.

Har ni funderingar över nya miljösmarta produkter / tjänster?

Kinga har alltid haft en framtidssyn på miljösmarta arbetssätt och vi är alltjämt lyhörda på hur vi kan vara verksamma ur ett miljövänligt arbetssätt. Vi är därför mycket positiva till nya produkter och ser gärna på framtida miljövänliga produkter. I skrivande stund tittar vi på såpor och golvrengöringsmedel utan kemikalier.