Några sista-minuten tips innan 2017 blir 2018

Reklam

Ännu ett år går mot sitt slut och så även möjligheten till att göra några sista justeringar i din ekonomi. Här följer några punkter att tänka/agera på innan klockan slår 12.

Rot- och rutavdrag
För att skattereduktionen ska kunna göras på beskattningsåret 2017 ska arbetet vara fakturerat och betalat under 2017. Utförandet av arbetet ska vara gjort senast 31 januari 2018. Är ni två som äger er bostad tillsammans har båda en möjlighet till Rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden (max 50 000 kr) och Rutavdrag på 50 procent av arbetskostnaden (max 25 000 kr). Totalt får varje person max dra av 50 000 kronor. Ni kan omfördela skattereduktionen mellan er om ni båda vill utnyttja fullt avdrag eller om någon av er inte betalar en tillräckligt stor skatt för att kunna göra avdraget. Går även att göra nästa år när ni deklarerar.

Handel med värdepapper
Om du har gjort vinst eller förlust på aktier och/eller fonder kan du kvitta dem mot varandra för att slippa betala skatt på vinsten. Försäljningen måste ske före sista december 2017. Har du sålt aktier/fonder med förlust får du dra av 70 procent av en sådan förlust i inkomstlaget kapital. Detta gäller endast om du sparar i en vanlig aktiedepå. Sparar du på ett Investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring kan du inte dra av förluster.

Sparande på Investeringssparkonto (ISK)
När du sparar på ett ISK-konto så sköter sig skatten själv, dvs schablonintäkten som du ska betala 30 procent skatt på kommer förtryckt i deklarationen.

Planerar du att flytta ditt sparande från depå till ISK så är mitt tips att du säljer fonderna/aktierna före sista december och köper nya fonder/aktier i ett ISK efter nyår så du slipper dubbelbeskattas. Tänk dock på att du måste betala 30 procent i skatt på vinsten vid försäljningen av aktier/fonder i en depå. Det är bra att fundera på om det är bra ekonomiskt att göra detta när börsen har stigit. Beroende på när du planerar att använda pengarna påverkar också detta beslut. Är det snart kan det vara bättre att ha kvar dem i depån.

Försäljning av bostad
Har du sålt din bostad under året med vinst så kan du välja att antingen betala skatt på vinsten eller att skjuta upp skatten, dvs begära uppskov. Detta gör du i deklarationen 2018. Du betalar ca 3,25 procent i skatt på ditt uppskov vilket är bra att veta om när du bestämmer dig för hur du vill göra. För att få göra uppskov på din bostadsförsäljning under 2017 krävs det att du köper en ny bostad senast 31 december 2018.

Lån och räntor
Är ni två som delar på ett lån så kan ni se över fördelningen av räntebetalningen. Anmäler ni hur ni vill fördela räntebetalningen före årsskiftet kommer det med i den förtryckta deklarationsblanketten. Skatteavdraget är 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor och 21 procent på utgifter däröver. Har ni stora avdrag som endast ligger på en av er kan det finnas pengar att spara här. Går att göra även vid deklarationen nästa år.

Pension

  • Du får inte längre spara avdragsgillt till din pension.Är du osäker på om du fortfarande gör det är nu ett bra tillfälle att undersöka detta och stoppa sparandet eftersom du nu dubbelbeskattas. Öppna istället ett ISK och spar i fonder/aktier om du vill fortsätta att spara privat till din pension.
  • Om man vill föra över pensionsrätter till sin partnermåste man skicka in en blankett senast 31 januari det år man vill att överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter tillsvidare sen tills man stoppar den eller tills det år man sagt att det ska rulla.
  • Om du har tänkt gå i pension nästa årkan du jämka redan nu för att slippa kvarskatt längre fram. Får du pensioner från flera håll kan den preliminära skatten som betalas in bli för låg. Se över vilka du får pension ifrån och räkna ut vilken skatt du ska betala.
  • För de som redan tar ut pension: Pensionspengarna från den allmänna pensionen kommer den 18 eller 19 december i år.

Har du betalat din restskatt?
Kostnadsräntan vid restskatt ligger på 16,25 procent från och med förfallodagen (för de flesta 13/11) så se till att den eventuella kvarskatten är betald så slipper du den höga räntan.

Tills sist. Passa på att sätta dig ner med din partner, din fru/man, med din familj, med dina barn eller själv och sätt upp några sparmål inför det nya året.Inga mål är för små. Kanske är målet att ha en buffert på några tusenlappar när året är slut, att ha amorterat lite på bostadslånet eller en härlig resa?

  • Se över familjens avtal – behöver ni allt ni betalar för och har ni de bästa och mest prisvärda avtalen? Börja med att se överräntan på bostadslånet.
  • Har du inget sparande? Sätt upp ett automatiskt sparande. Först till en buffert (på ett sparkonto) och sedan till ett mer långsiktigt sparande (> 5 år) på börsen där du kan få högre avkastning. Även 100 kronor i månaden kan bli många tusen kronor på lång sikt.