Vinnaren av 2015 års golf SM – Peder Johansson

Reklam

Före detta ishockeyspelaren Peder Johansson från Karlskoga Golfklubb vann SM i golf i tävlingsgruppen Herrar 55 med fyra under par. Totalt blev det 212 slag. Det var totalt 159 deltagare i den tävlingsgruppen.

Hur kändes det att vinna SM i golf 2015?

Det kändes väldigt stort! Det sjönk väl in efter ett tag. Men det känns fortfarande stort. Både att vinna SM och att vinna på det sättet som jag vann på.

När du säger ”sättet jag vann på” så blir jag nyfiken på hur det gick till?

Att man går i ledarboll sista dagen med två av de största favoriterna och sen göra den absolut bästa scoren. Ligga efter med två och sen vinna med två. Det är mycket roligare att vinna med att göra allt rätt än att vinna på grund av motståndarnas misstag. De spelade bra, men jag spelade bättre.

Då var du nervös inför sista dagen?

Jag har spelat så pass mycket nu i pressade situationer, man har lärt sig hantera nervositet och vända det till fokus och koncentration. Så jag kan inte säga att jag blev nervös egentligen. Jag har spelat tre EM och en hel del i landslaget, så pressen att spela i en individuell tävling är mer sporrande än att jag blir nervös av det.

Blir det SM i år också?

Ja på Linköpings GK i mitten på juli.

Då är målet ett nytt guld?

Självklart åker jag dit för att försöka vinna en gång till. Jag vet inte om det är någon som vunnit två år i rad så det är en morot och sporre. Sen har jag ett mål till och det är att åka till Mallorca och spela individuella EM i juni. Det är de två tävlingarna som är höjdpunkterna på säsongen.

Du spelar många dagar under ett år…

Det är det som jag inte riktigt gör. Det har blivit mycket mindre än det varit tidigare. Det är klart att det går inte att hålla på att spela och träna så pass lite på den nivån som jag gör. Men jag jobbar långa dagar. Spelar gör jag alldeles för lite om jag ska vara ärlig.

Vad är din ranking?

För min ålderskategori så är jag väl fyra nånting på Sverigerankingen.

Hur kom du in på det här med golf?

Jag var ju tvungen att göra nånting efter att ishockeyn tog slut. Jag hade provat spela lite golf så det föll sig naturligt. Jag ville ha nånting där jag kunde träna och spela. Det visade sig att golf passade mig ganska bra . Det ställer inte samma krav på fysiken. Jag behöver inte ge mig ut och springa maraton i veckan för att hålla mig i trim. Men ska man spela på hög nivå måste man tänka på vad man äter och ha lagom mycket aktivitet. Jag har förr alltid hållit på med lagidrott så nu kändes det som att en individuell sport var dags.

Men du får ingen tackling av dina motståndare längre?

Nej, det är det som är fördelen. Om jag sätter en putt så är det ingen som kommer och mosar en efteråt.

Brukar du ha med din familj när du är ute och spelar?

Så mycket som det går. De har inte varit med när jag har varit ute med landslaget. När jag spelat individuellt har de kommit upp inför sista dagarna under ett par SM. Erik som är tolv år har gått som caddy vid ett par tillfällen.

Spelar hela familjen golf?

Ja alla fyra spelar. Vilket gör det lättare när alla har samma intresse.

Vad har du för önske- eller realistisk dröm?

Fick jag välja så skulle jag så klart vilja vinna individuella EM. Annars är största drömmen att kunna försvara SM titeln. Nu har de gjort det lite svårare då de sänkt åldersgränsen från 55 till 50. Det kommer bli mycket tuffare, men det skulle göra det ännu större om jag lyckades försvara titeln. Sen är en dröm att få se grabbarna utvecklas till duktiga golfare och kunna satsa på det.

Det blir nya familjen Parnevik…

Riktigt så långt ska vi inte hoppas att det går. Golfmässigt vore det dock inga fel.