Ställ bilen, ta cykeln å bli friskare

Reklam

Du har säkert hört det förut. Men nu kommer en undersökning som genomförts i sju europeiska städer och som visar att aktiva transporter har stor betydelse för vår psykiska hälsa och hur friska vi känner oss. Allra flest hälsofördelar ger, inte helt oväntat, cykeln.

Studien har letts av Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) som en del av EU-projektet PASTA. Mer än 8 800 personer i sju städer: Örebro, Antwerpen, Barcelona, London, Rom, Wien och Zürich har ingått i projektet. De har fått svara på frågor om sin egen hälsa och vilka färdmedel de brukar använda.

Cyklisterna upplevde sig som friskast, att de hade bättre psykisk hälsa, större rörlighet, lägre stressnivåer och kände sig mindre ensamma än andra trafikanter. Trafikantgruppen med näst bäst hälsa var fotgängarna. Även de kände sig friska, rörliga och hade många sociala kontakter.

Att bilister kom längre ner på skalan kanske beror på att många färdas ensamma i sina fordon och därigenom känner sig mer ensamma… Det förtäljer dock inte undersökningen.

Kanske dags att fundera över att minska sitt bilanvändande och flytta fötterna från gaspedalen till cykelpedalerna.