Det som går in…

Reklam

…kommer även ut. Detta gäller även för de läkemedel vi stoppar i oss. Det medför att med vår urin och avföring kommer det ut läkemedelsrester i naturen.

Vilket inte är så bra då antibiotika kommer ut i mark och vatten påverkas det mikrobiella livet i miljön vilket bidrar till utveckling av antibiotikaresistens. Och antibiotikaresistenta bakterier vill vi inte ha.

Därför har Apoteket AB tagit fram ett toablock vid namn pCure som ska bidra till att minska mängden läkemedelsrester i naturen. Det innehåller enzymer och som ska bryta ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i våra toaletter och avloppsvatten. Den enzymblandning som används i pCure har utvecklats med fokus på de läkemedel som anses utgöra störst fara mot miljön. Bland de läkemedel som pCure bryter ner finns bland annat hormoner, anti-depressiva, smärtstillande, blodtryckssänkande, cytostatika och antibiotika.

Så att inhandla pCure när någon i familjen tar antibiotika är ett enkelt sätt att vara med i minska läkemedels miljöpåverkan.