Konstverk för livet

Reklam

Man ser dem överallt, på armar, ben och fötter. Åldern har ingen betydelse och heller inte yrkesgrupp eller samhällsklass. Om tjugo år kommer äldreboendena vara överrepresenterade av dessa fantastiska och bestående konstverk. För inte så länge sedan var det fortfarande en väldigt liten del av människor som bar dessa skapelser och inom vissa yrkesgrupper fanns de överhuvudtaget inte alls. Skönt att saker och ting förändras. Idag kan dessa alster i både svart/vitt och färg ses på alla kategorier och ingen förutsätter längre att människan bakom skulle vara av lägre rang eller någon form av buse. Tvärtom så skulle man kunna säga att tatueringar idag är en form av statussymbol, eftersom det är en ganska kostsam historia…

svip.se har besökt familjeföretaget Headbanger Tattoo beläget på det lilla torget mitt i Karlskoga, för att ta reda på mer om tatueringar och vad som är det vanligaste motivet att pryda sin kropp med. I dörren möts vi av Veronica Pettersson som tillsammans med sambon Daniel Nagy, 2013 tröttnade på arbetet bakom skrivbordet på designföretaget de båda jobbade på och sa upp sig för att tillsammans uppfylla en dröm och en längtan att göra något mer av livet.

Foto: Åsa Jansdottir

Butiken

Den före detta teknikinformatören Veronica står bakom disken i butiken, det är ofta henne du träffar först. Vare sig om du ska tatuera dig, pierca dig, köpa kläder, smycken, väskor eller skor. En glad och trevlig tjej med ett stort intresse för kläder och accessoarer som hon säljer i butiken. Veronica berättar att de flesta fortfarande inte vet att de erbjuder mer än tatueringar och piercingar i butiken, utan de ser ordet tattoo och vänder om igen… Jättetrist att människor inte är mer nyfikna och vågar komma in och se sig omkring!

Företaget, butiken och tatueringsstudion har varit och är fortfarande en helomvändning för både Veronica och Daniel. Det finns massor kvar att lära sig om bland annat import av kläder, hur man på bästa sätt hänger upp varorna och hur man får ett skyltfönster att se lockande ut.

Daniel som är en konstnär av rang, arbetade först bara under kvällarna och tog sedan tjänstledigt från sitt arbete som teknisk illustratör för att på riktigt få igång företaget. Att vara tatuerare innebär dock inte bara att vara en sjujäkla konstnär, det innebär en bred kunskap om kroppens anatomi, olika hudtyper och naturligtvis teknik i hanteringen av “nålen”.

– Det ligger förstås en väldig massa år av övning bakom yrket och när jag övat tillräckligt länge hemma på folk som jag redan kände, så började det dyka upp människor jag inte kände och jag tänkte att jag måste våga chansa på att öppna en egen studio, det värsta som kan hända är att jag får slå igen, berättar Daniel. Hjälp och stöd i sin yrkesroll har han fått av en annan tatuerare som han träffade på en mässa i Karlstad. Jag älskar verkligen att tatuera fortsätter Daniel. Jag utvecklas med varje tatuering jag gör och det är oerhört viktigt för mig att vara ödmjuk och inse att jag hela tiden måste få utmaningen som utvecklingen innebär...

Elina Pettersson

Kvinnlig tatuerare

Med Daniel i studion finns Elina Pettersson som är en ung talang. Elina går som lärling bredvid Daniel och har alldeles nyligen blivit tilldelad en egen stol. Headbanger Tattoo blir då den enda studion med en kvinnlig tatuerare i Karlskoga. På tisdagar och torsdagar finns också möjligheten att i samma lokaler pierca sig hos Kalle Weidt, en före detta arbetskollega till Veronica och Daniel från designföretaget de jobbade på tidigare.

svip.se sitter med i studion medan Daniel påbörjar en tatuering som han själv har varit med och ritat. Tatueringen är så stor att den kommer att täcka en hel arm, från axeln och långt ner på underarmen. Daniel har valt att kalla den för Polynesien och den gör han i sektioner, vilket innebär ett par sittningar åt gången. Dels för att den är tidskrävande och dels för att det blir ganska smärtsamt att sitta så länge. Bara att rita upp grunden för tatueringen från axeln och ner på underarmen tar tid.

I vanliga fall ritar Daniel upp den tilltänkta tatueringen i datorn, för att sedan skriva ut motivet och sätta det på plats. Ungefär som en gnuggtatuering…

Hur vanligt är det då att någon kommer in och bara har en idé om hur tatueringen ska se ut och ber dig att rita upp en skiss?

Jo det händer, men det är inte lika förekommande som att man kommer med en bild eller ett foto på vad man vill ha, säger Daniel.

Hur mycket arbete ligger bakom en sådan här etsning innan du börjar tatuera?

Ja du… Just den här har jag ju arbetat fram under ganska lång tid innan. Bara mönstret i tatueringen har inneburit en hel del research på betydelsen av de olika delarna i den. Sedan har jag också haft i åtanke vad den ska symbolisera för innehavaren och så vidare, den ska ju vara både snygg, personligt och betydelsefull…

Vad var motivet på den första tatuering du gjorde?

Det var en björn som gick från bröstet och uppåt…

Tatuerar du vad som helst, eller exakt det kunden vill ha?

Nej, jag förbehåller mig rätten att neka folk om de skulle vilja ha något stötande. Det hände faktiskt häromdagen, då en person ville ha ett hakors, då sa jag bestämt nej! Men självklart försöker man att snacka med kunden och förklara att vissa saker kanske inte blir så bra i framtiden och så vidare. Jag vill ju att folk ska vara nöjda och så även jag…

Vad är din drömtatuering?

Min drömtatuering…? Det är nog mer personer, inte själva motivet utan personer som jag skulle vilja befläcka, haha. Allt som har med biomech att göra och porträtt som folk vill ha… oavsett om det är en bäbis eller ett porträtt av en kändis…

Tatuering under utformning. Foto: Åsa Jansdottir

Att göra en tatuering kan ju bli ganska smärtsamt när man sitter länge. Men hur ont får du själv? Det är ingen vidare arbetsställning du har…

Ja det klart att jag blir stel. Om det är en lång sittning, behöver jag en paus för att sträcka på mig. Jag borde väl regelbundet gå hos en massör, men det har inte blivit av mer än en gång än så länge…

Att vara egenföretagare innebär att man arbetar väldigt många timmar och nästan dygnet runt alla dagar i veckan. Har du och Veronica strukturerat upp tillvaron ännu med lediga dagar?

Haha, jaa vi försöker! Vi har ju våra öppettider för studion och butiken, men självklart jobbar vi även när vi är hemma och borde vara lediga. Söndagarna försöker vi att inte jobba och det går ju så där… Haha. Det är ju mycket arbete runt omkring, vi har en hemsida och en webshop som ska hanteras också och det är ju hemma jag sitter och skissar och gör research på och inför tatueringarna…

Veronica Pettersson. Foto: Åsa Jansdottir

Ni både arbetar och lever tillsammans, hur fungerar det?

Det fungerar bra, det var på vårt förra jobb som vi träffades för tio år sedan, berättar Veronica. Ja, det fungerar väldigt bra, fortsätter Daniel. Det är skönt att kunna snacka av sig om saker som hänt i studion under dagen och veta att Veronica har full förståelse. Vi är arbetskamrater och livskamrater i ett, en perfekt kombo för oss!

Finns det något mode i tatueringar?

Både ja och nej. Under en period skulle alla ha en tribe, eller en tatuering placerad på ett visst ställe av kroppen. Just nu är det mycket texter man vill ha. Kartor och kompasser är också populära motiv…

Vad är då det vanligaste motivet man väljer?

Det är faktiskt rosor som är det vanligaste motivet…

Vart kommer namnet Headbanger Tattoo från?

- Namnet kommer så klart från Daniels intresse för dödsmetal (även om han numera inte fullt lika mycket hårsvall att headbanga med…), berättar Veronica.

Slutligen, vilken vad den första skivan du köpte?

Den första skivan vågar jag knappt berätta om idag, eftersom det var en Modern Talking-platta… Men under andra året på gymnasiet hade vi en inneboende i vår familj som invigde mig i hårdrockens sköna värld. I princip från den ena dagen till den andra, ändrade jag mig från att lyssna på New Order och Depeche Mode till att bara lyssna på hårdrock och den första plattan jag skaffade mig som pånyttfödd var Helloweens Keeper of the seven keys…

Daniel, Veronica, Kalle och Elina är alla otroligt ödmjuka i sin framtoning och har du inte besökt butiken eller studion ännu, så rekommenderar vi er att göra det. I butiken har du möjlighet att hitta kläder, skor och väskor som du kan känna dig relativt unik i. Veronica är noga med att inte köpa in mer än ett visst antal av varje plagg, så att du kan känna dig säker på att slippa hamna i den pinsamma situationen att någon annan dyker upp i exakt samma klänning som du på festen till exempel. Dessutom bjuder Veronica dig på en kopp kaffe!