Fixa din klädgarderob på ett klimatsmart sätt

Reklam

Här kommer fem tips från Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag när det gäller kläder. Råd man kanske minns när man ser dem, men en påminnelse skadar aldrig.

1. Satsa på kvalitet
Välj kläder av bra material – här hittar du information om hållbara material. När du köper ett plagg, titta på sömmarna, är de jämna och ordentligt sydda, eller finns det lösa trådar? Har plagget ett blixtlås, testa att dra det upp och ner, det ska gå smidigt och inte haka sig. Kolla knapparna, är de ordentligt isydda? Bra kvalitet lönar sig i längden.
2. Handla begagnat
Genom att handla second hand sparar du både pengar och planeten. Det är också ofta ett bra sätt att kunna få högre kvalitet för mindre peng. Att handla andrahandskläder är helt enkelt det smarta sättet att shoppa.
3. Byt till dig nytt
Gå på en klädbytardag eller ordna en egen. Att byta istället för att shoppa är ett perfekt sätt att uppdatera garderoben. Du både rensar ut plagg du inte använder och får en ny garderob på köpet – på ett klimatsmart vis.
4. Vårda dina kläder
Genom att ta hand om dina kläder, håller de längre. Sätt skoblock i skorna så håller de formen och putsa skinnskorna när det behövs. Häng upp dina kläder på ordentliga galgar och vädra dem istället för att tvätta när det går – varje tvätt sliter på kläderna. Går de sönder? Laga istället för att slänga.
5. Hyr sällanplaggen
Vissa plagg får bara se dagens ljus någon enstaka gång, innan de förpassas till garderobens mörkaste vrå. Många av oss har något skelett i garderoben, som en marängliknande studentbalsklänning, en lite för tajt bröllopssmoking eller en tokrolig maskeraddräkt. Köp inte, utan hyr, nästa gång du behöver ett plagg som du innerst inne vet att du aldrig mer kommer att använda.