Chipimplantat – kan det vara något?

Reklam

Nyfikna som vi är på allt nytt så kunde vi inte hålla oss borta ifrån något som för några år sedan lät som science fiction, nämligen chipimplantat. Nu kommer det till och med att erbjudas de som besöker konferensen ”Øredev” i Malmö. För att få reda på mer tog vi kontakt med Pär Sikö, som är Conference Manager.

Om jag utgår ifrån bilden (handen som illustrerar denna intervju) är chipet i den storleken?

Den är som ett riskorn ungefär. Så den är nog lite mindre men ungefär så.

Och tanken är att man sätter den i vecket mellan tummen och pekfingret?

Ja, just nu gör man det. I framtiden kommer chipen finnas på fler ställen i kroppen, handen är bara början. Och det är inte långt borta. Förresten finns det redan folk som har mer avancerade chip i hjärnan för att kontrollera impulser.

Och vad har det med sig för positiva saker i framtiden?

Som det är nu så har du ett litet chip som du kan öppna dörrar med, identifiera dig, låsa upp din telefon och din dator. Men det skulle du egentligen kunna göra med en helt vanlig nyckelring också. Så vinningen nu är inte så jättestor. Men tänk dig om 10, 20 eller 30 år, den generationen som växer upp, tänk om du kunde sätta in 100 eller kanske 1000 chip i kroppen som är mycket mindre och mycket, mycket mer smarta. Och då inte för att man ska identifiera och skicka ut en massa data utan för att använda det medicinskt. Man skulle kunna mäta kroppen, mäta cellförändringar, mäta temperaturförändringar. Och så snabbt man kan göra det, det är bara en tidsfråga innan vi är där, kommer vi ha mycket bättre diagnostik. Vi kommer veta när cancertumörer håller på att bildas. Om temperaturen i kroppen stiger kan man veta att något annat är på väg att hända, hjärtinfarkt eller något liknande. Vi kan då sätta sensorer runt hjätat, lungorna och i stort sett överallt där det kan hända saker. Och all informatin som samlas upp ska då automatiskt kunna skickas vidare till en läkare eller nåt verktyg som analyserar det. Där ser vi den stora vinningen med chipimplantat och jag vill otroligt gärna komma dit.

Jag trodde att detta låg längre fram i tiden..

Vi underskattar alltid hur kort tid det tar. Det kommer fortfarande dröja men det kommer inte ta 100 eller 200 år innan vi är där. Utan det är nog några tiotal år så är vi där.

Pär Sikö

Men är det många som känner sig lite skrämda inför det här scenariot att vi alla ska ha chip i kroppen?

Ja det är klart. Folk är försiktiga när det gäller all teknik och det är väldigt nyttigt. Man ska inte kasta sig in i det här utan att veta vilka konsekvenser det medför. På workshopen kommer man ta upp säkerhetsaspekter. Man vill ju inte att något stort företag ska tjäna pengar på det genom att sitta i någon bil och köra runt och skanna av alla chip för att samla personlig data. Vi vill inte att den här datan ska spridas. Så det finns massor av saker som måste lösas snabbt. Massor av säkerhetsaspekter så klart. På konferensen kommer mellan 1000 till 1500 personer alla dem kommer inte inplantera ett chip, men intresset har varit stort och själv står jag först i kön när vi öppnar!

Hur får man chipet in i kroppen?

Med en injektionsnål, inga stygn behövs. Det går på en sekund.

Om man ångrar sig, hur får man ut chipet igen?

På samma sätt som du plockar ut en stor sticka du fått i handen, gör ett pyttehål med en skalpell och peta ut genom hålet. Men det är bättre att gå till en piercare än att göra det själv.

Säkerhetsaspekten blir väl det stora problemet då det alltid finns de som vill tjäna pengar på allt?

Visst är det så. Så vi måste vara försiktiga. Men så är det med allt. Vi var väldigt skeptiska när internet kom och när PC´n kom. Jag tror det är sunt. Det ligger i vår natur att vara försiktiga av oss. Och vi ska vara extra försiktiga nu. För vi korsar en barriär när vi faktiskt stoppar in saker i kroppen. Fysiska saker som vi stoppar in i kroppen. Fast ändå har vi gjort liknande saker. Medicin som vi äter påverkar oss.

Blir det någon typ av strålning från dessa chip?

Nej, det är det inte. De här små chipen man stoppar in nu är passiva. Det finns inget batteri eller liknande. De kan bara svara om du ger dem energi på något sätt. Så de ligger inte och jobbar, det finns ingen logik i dem. Utan de funkar precis som nyckelrings taggarna. Men det kommer så klart att komma. Förr eller senare kommer det komma in lite logik eller processorer och då kommer det bli någon typ av batteri. Frågan blir då hur det ska lösas och hur man gör det litet.

Men en pacemaker har ju också lite batteridrift…

Visst är det så och de har vi haft rätt länge nu. Så det kommer. Jag pratade med några chiptillverkare som sa att i början av nästa halvår så kommer det att komma chip som man kan stoppa in i kroppen som har samma information som kreditkort. Det ger dig mycket större möjlighet att identifiera dig. I princip skulle man kunna skanna handen för att ta ut pengar ur bankomaterna. Då behövs inga kort och den säkerhetsrisken försvinner.

När man får ett chip implanterat är det då på något sätt programmerat? För den måste ju veta att jag är jag.

Nej. Men det kan man programmera om efterhand som det sitter i handen. Det går att ändra informationen där. För jag tror inte att nu när vi sätter in det på workshopen så kommer det inte att innehålla någon information. Utan under dagen som går får man lära sig hur man gör detta. Det är nog många som förändra datan i chipet.

Så att det stämmer för en själv…

Ja.

Är det sen säkert så ingen kan ändra på den information om jag lagt in?

Det är inte helt lätt, för det är som en nyckelring, kommer du tillräckligt nära så kan du ändra informationen. Om de inte är låsta. Kommer någon tillräckligt nära din mobil, utan att du märker det, så kan man läsa av informationen som är där. Och i det här fallet skulle man kunna programmera om det också. Det är ett problem vi får lösa. Så säkerheten är inte så jättehög just nu. Den enda säkerhet vi förlitar oss på är att räckvidden för chipet är så litet. Det är bara nån centimeter.

Men det är inget android tänk bakom detta?

Nej, inte än. Men nånstans ligger det också där. Fast vi är inte riktigt där än. Det känns lite längre bort, men det kommer säkert det också.

Vi tackar Pär Sikö för att han delat med sig av information om chipimplantat och av sin tid.