Cecilia Kallin står på egna ben

Reklam

Den 5 januari släppte Cecilia Kallin sin första singel som soloartist efter uppbrottet från popgruppen Timoteij. Låten ’Runaway’ är skriven av Cecilia tillsammans med Åsa Schmalenbach och Josefina Sanner och speglar hennes res- och äventyrslusta.

Du har skrivit låten ihop med två låtskrivarkollegor, skriver de enbart låtar men framför inget själva?

De framför en del själva. Jag har inte jobbat med dem tidigare. Josefina gör en del bröllopsspelningar och Åsa har släppt en platta tidigare.

Har de varit inblandade på de låtar som du kommer att släppa framöver?

Det är i nuläget lite oklart, men det är en låt som vi jobbar med nu som kanske kommer med på min EP. Jag jobbar ihop med lite olika låtskrivare, bland annat en kille från Jönköping/Huskvarna som heter Josef Melin som är jättegrym. Han har tex varit med och gjort låten Jag Är Fri som Jon Henrik Fjällgren framförde i Melodifestivalen 2015. Sen har jag jobbat mycket ihop med Tony Nilsson.

Runaway är första låten efter uppbrottet från Timoteij?

Exakt. Fast jag har skrivit låtar tidigare också. Men då har jag inte jobbat så fokuserat på det, för fokus låg då på Timoteij. En del låtar är sånt som jag har gjort för flera år sedan. De gör jag om lite grand och använder mig av nu.

Du uppdaterar dem?

Stämmer bra. Det är vissa låtar som man nästan glömt av och så hittar man dem och tycker att de är perfekta. Då får man göra om dem lite så att de är moderna.

Låten Runaway speglar din res- och äventyrslusta och jag vet att du nyligen har varit ner till Sydafrika för att spela in en musikvideo.

Den kommer att komma till singel nummer två.

Passar du på att kombinera jobb med nöje när du åker så långt bort?

Jag försöker alltid att kombinera det. Nu besökte jag min bror som arbetar som kite instruktör, surfade några dagar, ute på safari och sen spelade vi in musikvideon i Blyde River Canyon. När man väl väljer att åka så långt så känns det kul om man kan få se lite mer av landet.

Då är det inte med något från ditt surfande i videon?

Nej. Det är storslagna vyer och ett jättefint vattenfall. Vi har inte börjat klippa den än, men jag tror att det blir bra.

Är första videon inspelad i bland annat Brahehus?

Stämmer bra. Jesper Anhede som hjälper mig med video och foto bor i Hjo. Hela första videon är inspelad i närheten av Hjo, det var vår utgångspunkt.

Du var med i Musikhjälpen. Är det så att du har ett socialt engagemang överlag?

Musikhjälpen har jag varit med i nu i vintras och året innan. Det är en vän till mig som anordnar en spelning med en massa olika band i Falköping. Då vill jag gärna hjälpa till. Jag är ambassadör för Perfect World Foundation. De jobbar i huvudsak med djur och miljöfrågor. De har haft fokus på noshörning, elefanter och haven. De har jag gjort lite spelningar åt för att sprida deras budskap.

Hur känns det att nu stå på egna ben?

Det känns väldigt bra. Jag var rädd att jag skulle ångra det, men det känns helt rätt och befriande att avsluta kapitlet Timoteij, för att vi höll på med det rätt så länge. Så vi gjorde en avslutningsspelning och kände att nu är det slut. Sen får man vara nöjd med det som varit. Nu kan jag göra vad jag vill och skriva de låtar jag vill. Allt är lättare när det bara är en vilja istället för tre.

Nu har du möjlighet att göra låtar som spretar åt olika håll…

Precis. Nu försöker jag tänka att det inte ska vara inramat inom ett litet område. Det kändes så lite med Timoteij. Man kunde skriva en låt och så kunde man komma på att nu ska vi få in dragspel och flöjt här. Nu är det mer att jag kan koncentrera mig på att skriva bra låtar och drar en åt ett håll och en annan åt ett annat håll så gör det ingenting.

Kan vara skönt efter åtta år kan jag tänka mig?

Jo, för vår publik ville gärna ha med det folkliga och vi tyckte om det också. Men ju fler låtar man har gjort ju svårare blir det. Ett jättebra exempel på det är bandet Mumford and Sons som har gjort jättefolkliga saker förut, som alla älskar, men så kände de att nu kan vi inte skriva fler låtar på det här sättet. Så nu har de blivit mindre folkliga och mer rockiga.

Foto: Jesper Anhede

Du har varit med två gånger i svenska och en gång i norska melodifestivalen. Hur kom det sig att du hamnade i Norge?

Jag var bara med och skrev den låten. Uppträde inte med den. Först var låten tänkt till Timotej, sen testade jag att sjunga den och sen när vi sökte med den till norska Mello så bestämde vi oss för att försöka med en norsk artist på den. Jag var inte med från början på låten så jag hade tur att få vara med. Jättekul att få vara med och sätta sin prägel på låten och att den kom med. Det är supersvårt även i Norge. Att tävla som låtskrivare var något helt annat än det man gjort tidigare.

Kommer du fortsätta att försöka få med låtar i Melodifestivaler?

Det kan jag mycket väl tänka mig. Det beror på hur mycket tid jag har till mitt förfogande. Även om jag skriver låtar till mig själv så är det inte alltid som man känner att det blev en bra låt som passade mig. Då är det kul att kunna skicka den till någon som den skulle passa bättre. Jag tycker om att skriva låtar till andra artister också.

När du skriver åt en annan artist, tänker du då innan vem, låten ska vara för eller skriver du låten och sen funderar vilken artist den passar för?

Det kan vara lite olika. Oftast har det nog varit att man har skrivit låten först och sen funderat på vem den skulle passa till. Och sen presenterar man låten för den artisten. Ibland kan man få uppdrag när en artist letar efter en låt och då kan man skicka in och försöka komma med bland bidragen. Det är lite olika hur man gillar att jobba.

Dina singlar blir digitala, men kommer det sen att bli en fysisk platta på sikt?

Det blir i fysiskt format. Jag kommer att släppa en EP till hösten. Det är inte så många som släpper fysiska EP längre, men jag tycker att det är kul att ha med nånting ute på spelningar. Sen är det kul att verkligen kunna hålla i nånting.