Glöggens historia och en ny variant på den

Visste du att under ett år dricker vi svenskar närmre 7 miljoner flaskor glögg, men den populära juldrycken är inte ett svenskt påhitt utan har faktiskt medeltida anor. Redan de gamla grekerna och romarna kryddade sitt vin som ansågs hälsobringande och kunde samtidigt dölja dålig smak på vinet. Glöggens motsvarighet kom till Sverige under 1500-talet och hittas för
första gången i tryck redan 1609, då det skrevs om “glödgat win”. I slutet av 1800-talet hade glöggen spridits alltmer och hunnit bli en svensk jultradition. Många vinhandlare
hade sin egen glöggblandning med egna etiketter prydda med julmotiv. Idag finns åtskilliga varianter av smaker på glöggen som företrädesvis avnjuts med pepparkakor och
lussebullar. Vi tycker att du ska pröva med att modernisera och blanda din glögg med det populära mousserande vinet Prosecco. Njut av 2017 års julglögg tillsammans med t ex
Astoria Prosecco från underbara Valdobbiadene, Italien.

 

Prosecco Berry Sparkle

Så här gör du:
Blanda Prosecco och blåbärsglögg i ett champagneglas med uppdelningen 70/30. Vi har den här gången valt att använda oss av Herrljungas alkoholfria blåbärsglögg som finns på ICA,
för att sedan blanda den med Prosecco. Viktigt är att både Proseccon och blåbärsglöggen är välkylda. Om du tycker det blir för sött kan du använda dig av en alkoholhaltig glögg istället. Självklart kan man blanda sin Prosecco med andra bärsmaker än just blåbär. Hallon, björnbär, hjortron och smultron är andra bär som också passar bra.
Numer finns en rad olika sorter av det gyllene Italienska vinet på hyllorna på systembolaget, vi kan rekommendera Astoria Prosecco som kostar 120kr. En nyhet på systembolaget är den
spansktillverkade Prosecco Freixenet för 99kr som är gjord av druvor från Italien.

Hoppas vi lyckats med att inspirera till ett annorlunda och modernt sätt att dricka din glögg. Tack och förlåt!

Posted in Mat & dryck, Recept.